Maria Lagström Radomski blev mamma som 22-åring. Hon tycker att det är både för- och nackdelar med att vara en ung förälder.

– Ingen sa rakt ut att jag var för ung, men jag tror att de tänkte det.
Maria Lagström Radomski var 22 år när hon fick sitt första barn. Då hade hon och barnets pappa Tobias redan varit tillsammans i sex år och kände sig trygga i förhållandet.
 
– Vi ville ha barn och jag tänkte att vi är rätt sunda människor så det kan inte gå dåligt. 
Sonen Isak var efterlängtad och både Maria och Tobias kände sig redo att bli föräldrar. Trots det kände de att personalen på MVC var extra måna om att förklara och ta hand om dem.
– De trodde nog inte att vi var så förberedda.
 
Graviditeten förlöpte utan problem för Maria men Tobias råkade ut för en svår olycka precis dagarna innan förlossningen och var inlagd på sjukhus när vattnet gick. Maria fick åka till KK med sin mamma som ställde upp som stöd tills Tobias kunde komma dit. Han kom gipsad och blåslagen men hann i tid.
Förlossningen drog ut på tiden. Barnet låg snett och Maria hade värkar var sjunde minut i tre dagar. Sedan fick hon åka från UMAS till lasarettet i Lund där de fick barnet i rätt läge och satte igång förlossningen.
 
– Isak hade vatten i lungorna när han föddes och fick ligga i kuvös. Jag satt själv på BB-avdelningen och fattade inte att jag blivit mamma, berättar Maria.
Då hade hon bara en kompis med barn som hon kunde ventilera sina upplevelser med. Idag har de flesta av vännerna familjer och hon tror att hon hade kunnat få ett annat stöd. 
 
Maria och Tobias kände inte att de hade så mycket gemensamt med andra föräldrar och Maria umgicks sällan med andra mammor.
 
– De gick in så mycket för sina barn att allt annat försvann. Jag hade annat jag vill uppleva och ville prata om andra saker än barnvagnar och bajs.
Istället var det mamma och svärmor som gav råd och tips när det behövdes.
Fyra månader efter att Isak föddes köpte Maria och Tobias sitt första hus.
 
– Vi hade väldigt dåligt med pengar men vi var överens om att vi skulle klara det.
 
Familjen ställde upp när det krisade. De betalade barnvagn och spjälsäng. Tobias delade ut tidningar på nätterna för att de skulle få ekonomin att gå ihop.
– Idag hade jag varit mycket mer bekväm, men det var vi inte då. Vi tog problemen när de kom.
 
De köpte alla barnkläder i second hand-butiker och tänkte inte så mycket på statusprylar.
– Hade jag fått barn idag hade jag nog köpt en dyrare vagn, säger Maria.
 
Men hon är nöjd med sitt val att få barn tidigt. Nu börjar de klara sig mer på egen hand och Maria kan börja satsa på sin karriär medan kompisarna lever småbarnsliv. Att hon och maken är yngst på föräldramötena är inget de tänker på längre. Men barnen tycker att det är kul att de har unga föräldrar.
 
Perioden när hon och Tobias hade ont om pengar gör att de uppskattar det livet de lever idag mer.
 
FAKTA
Namn: Maria Lagström Radomski
Ålder: 34
Blev mamma vid: 22
Yrke: delägare i ett takföretag
Familj: maken Tobias och barnen Isak, 12 och Alice, 8
 
LÄS MER:
 
 
 

Vad tyckte du om artikeln?