Kanske för att jag själv varit där 4 gånger? Kanske för att jag en dag tröttnade på hur jag mådde och hur jag såg ut? Kanske för att jag såg the magic – hur fysisk aktivitet förändrade mitt liv på några månader?

Kanske för att jag insåg hur mycket jag kunde påverka andra? I vilket fall så är jag stolt över att jag är där jag är idag…

Men vi tar det från början:

 

Detta är mitt första inlägg på Babyvärlden och jag kommer att guida dig som är gravid och dig som vill komma igång efter graviditet steg för steg. Häng med från början! 

 

Hur tränar man under graviditeten?

Först och främst så skulle jag råda dig satsa på styrketräning om du kan. Visst, promenader är bra men det är ingen kroppstärkande aktivitet precis. Man kan gå tills man blir blå men bättre hållning får man inte av det. Du kommer tacka dig själv för det efter förlossningen, tro mig. Framförallt är det kroppens baksida som du ska träna extra mycket. Svag rygg, svaga axlar och växande mage är ingen bra kombination.

 

Du behöver ingen jätteutrustning eller gymkort, du kan göra allt hemma så kom inte med ursäkter. Jag propaganderar starkt för just hemträning, man behöver oftast en fitnessboll och hantlar. Ok, matta också. Du klarar dig hur bra som helst med det.

Här visar jag ett par övningar som du kan göra under hela graviditeten:

 

 

Stående rodd med hantlar

Stå som jag gör på bilden. För armarna bakåt och se till att armbågarna är nara kroppen. Pressa ihop skulderbladen och kom tillbaka till startpositionen. Här behöver du tyngre vikter. Gör 3 x 10-12 repetitioner. Undvik svanka. En superbra övning för ryggen!  

 

Hög rodd med hantlar

Samma startposition som i förra övningen men nu ska du vrida på handtagen och föra armarna bakåt/uppåt. Se till att armbågarna är höga och pressa ihop skulderbladen. Här krävs det lättare vikter, 2-3 kg är bra start. Undvik svanka. 3 x 10-12 repetitioner. Här tränar du axelns baksida.

 

Läs mer av Olga: Fembarnsmamma i sitt livs form 

Läs mer från Babyvärlden: Foglossning – tusentals kvinnor lider i onödan

Vad tyckte du om artikeln?