Dina bilder på barnen kan hamna i fel händer och spridas över webben via sociala medier. Därför uppmanar Polisen föräldrar att vara extra försiktiga och tänka sig noga för.

Härliga semesterbilder förlänger sommaren. De speciella ögonblicken vid stranden ska förevigas och gärna visas upp för familj och vänner. Istället för att som förr skicka vykort publicerar vi gärna bilder på barnen och oss själva. Till exempel på Facebook och andra webbplatser. Men tänk på att även fullständigt oskyldiga bilder kan användas i helt andra sammanhang med helt andra associationer.

Läs: Mamma bestämmer semestern

Digitala bilder är enkla att kopiera och kan lätt placeras i nya sammanhang. Det som läggs ut på bloggar och sociala medier kan hamna hos personer med mörka intentioner. Anders Ahlqvist biträdande chef för Rikskriminalpolisens it-brottssektion, uppmanar därför till försiktighet och menar att man som förälder ska tänka sig noga för innan man delar med sig av sina bilder.

– Bilder som är fullständigt oskyldiga kan lätt kopieras och användas i sammanhang som utsätter barnen. Till exempel på porrsajter, säger Anders Ahlqvist.

I till exempel Norge och Danmark finns det organisationer som speciellt inriktar sig på att ge råd gällande barn och medier. Bland annat arbetar norska Barnevakten med dessa frågor och menar att det finns ett klart sammanhang mellan internetvanor och barnövergreppsbilder.

– Manga bilder av barn kan tolkas sexuellt, och antalet barnövergreppsbilder har mångdubblats de senaste 20 åren, säger chefen för Badevakten Øystein Samnøen.

Ett annat problem man som förälder kanske inte tänker på är att bilderna kommer att finnas tillgängliga långt efter det att ens barn vuxit upp och blivit stora. Det som var en oskyldig bild på minstingen nedsölad i glass eller dottern i bikini kan vara källor till obehag många år senare.

– Bilder som lagts ut på nätet finns i princip kvar för alltid vilket gör det extra svårt att förutse i vilka sammanhang de kommer att användas, säger Anders Ahlqvist.

Om du ändå ska dela med dig av dina bilder via webben så tänk på detta:

• Lägg ut bilder med låg upplösning. Då blir de mindre intressanta för annat bruk.

• Ta bilder på avstånd, undvik närbilder.

• Uppge inte namn eller andra upplysningar som gör bilderna lätta att identifiera.

• Ta gruppbilder på avstånd.

• Ta bilder där barnen är i aktivitet – bilder med personer i rörelse är inte lika attraktiva

• Undvik nakenbilder och bilder på lättklädda barn.

• Undvik poser som kan uppfattas sexuellt.

• Försäkra dig om att albumet skyddas med passord.

Källa: Kripos

Vad tyckte du om artikeln?