Ny engelsk forskning visar att risken för plötslig spädbarnsdöd ökar om föräldrarna sover med sin baby. Har du sovit med din baby? Har de nya rönen fått dig att tänka om? Skriv om dina tankar och erfarenheter i kommentarsfältet här nedan.
 
Under fyra år har en engelsk forskargrupp följt tre olika grupper av nyfödda barn i Wales. Dessa barn jämfördes beträffande en mängd kända riskfaktorer för just plötslig spädbarnsdöd. Den viktigaste upptäckten var att över 54 procent av de barn som avled i plötslig spädbarnsdöd gjorde det medan de sov tillsammans med någon annan.
 
– Det har stått en hel del om det här i tidningarna men vi har inte ändrat våra råd hur man förebygger plötslig spädbarnsdöd säger Esther Millar, läkare på Familjens Hus i Malmö.
 
– Vi fortsätter att följa Socialstyrelsens rekommendationer. Babyn ska ligga på rygg, inte vara för varmt klädd och det ska vara svalt i rummet. Sedan avråder vi också till rökning inomhus.
 
De nya forskarrönen skapade snabbt en debatt. Flera opinionsbildare har varit kritiska till medierapporteringen och påpekat att de engelska forskarna inte alls rekommenderar alla föräldrar att aldrig sova i samma säng som sin baby. Att det handlar om förälderns psykiska kondition.
 
– Om man är påverkad av alkohol eller andra droger så finns det förstås en ökad risk för plötslig spädbarnsdödlighet, säger Esther Millar.
 
***
Esther Millar är läkare vid BVC på Familjens Hus i Malmö. Familjens Hus är en familjecentral som drivs av Malmö Stad och Region Skåne.
Vad tyckte du om artikeln?