På  barnavårdscentralen i Hagen i Göteborg har personalen ”jämställdhetssamtal” med blivande föräldrar. Ska BVC diskutera jämställdhet med blivande föräldrar eller är det förmynderiaktigt? Skriv i kommentarsfältet här nedan.
Organisationen Makalösa föräldrar har utformat en kurs i jämställt föräldraskap och jämställda föräldrasamtal. Kursen finns både för föräldrar och för yrkesverksamma som möter blivande och nyblivna föräldrar i sitt jobb, exempelvis barnmorskor och personal på barnavårdscentraler.
 
Personal på barnavårdcentralen i Hagen i Göteborg har gått kursen. Tanken är att få nyblivna mammor och pappor att tänka jämställt från början så att de fortsätter hålla ihop eller åtminstone förebygger en uppslitande vårdnadstvist.
Lill Jansson, mamma till två, tycker att jämställdhetssamtal med blivande föräldrar är en bra idé.
 
– Jag har alltid förundrats över män, som när de fått barn jobbat på som vanligt, inte varit föräldralediga en enda dag och faktiskt inte tagit något större ansvar för barnet. När skilsmässan och vårdnadstvisten är ett faktum så upprörs de över att mamman får vårdnaden om barnet. Som om det vore det minsta konstigt.
– På den här barnavårdscentralen i Hagen verkar man jobba aktivt med jämställt föräldraskap och det tror jag är bra. Man utgår helt enkelt för hur illa det kan gå om inte mamma och pappa delar lika. För det är fler konflikter och fler separationer bland de äktenskap och förhållanden där relationen inte är jämställd.
 
***
Lill Jansson bor med sin man och två barn, 16 och 20 år gamla, i Gråbo utanför Göteborg. Hon är nyhetsredaktör och driver bland annat sajten aldreomsorgen.se. Lill är fritidspolitiker och sitter i kommunstyrelse och fullmäktige i Lerums kommun.
 
Vad tyckte du om artikeln?