En brittisk kampanj uppmanar till bojkott av rosa leksaker i julklapp. Tänker du på jämställdhetsfrågor när du köper julklappar? Ska man undvika att köpa könsstereotypa leksaker åt sina barn? Skriv i kommentarsfältet nedan.
Den brittiska kampanjen Pink Stinks, som får stöd av den brittiska justitieministern, uppmanar till bojkott av rosa leksaker i julklapp. Enligt Pink Stinks leder uppdelningen i pojk- och flickleksaker till att flickor fostras att bara använda en begränsad del av sin kapacitet.
 
Ingrid Lundqvist är engagerad i jämställdhetsfrågor och tycker att kampanjen har fel fokus.
 
– Varför är det typiskt tjejiga grejer som ska bojkottas? Det är sådant här som gör mig så förbannad i jämställdhetsfrågor, när man stjälper mer än hjälper. Problemet är inte att tjejer gillar prinsessor, det är att om killar också gillar prinsessor så ses det som lite konstigt. Är det däremot så att en tjej har en faiblesse för superhjältar så är det helt plötsligt lite coolt. Varför? Därför att vi värderar typiskt killiga saker, i förlängningen egenskaper, högre än tjejiga.
 
– Vilka är därför de mäktigaste kvinnorna? Just det, de som har typiskt manliga egenskaper. Problematiken ligger med andra ord inte i att vissa tjejer gillar rosa, det är att vi nedvärderar det som färgen står för. Det är bättre att köpa prinsessor till pojkar än att förbjuda färgen rosa!
 
– Så länge en kille måste vara macho för att accepteras så måste tjejer antingen bli lika macho eller fortsätta vara undergivna. Vi kommer aldrig bli jämställda förrän  man ser olika egenskaper som lika goda tillgångar, oavsett om de är typiskt manliga eller kvinnliga.
 
***
Ingrid är 22 år och bor i Sollentuna. Hon jobbar som ombudsman för Centerpartiet  i Stockholms stad och är engagerad i jämställdhetsfrågor. På fritiden ägnar hon sig åt dans.
Vad tyckte du om artikeln?