Förra året julhandlade vi i Sverige för 60 miljarder kronor. Det är dubbelt så mycket som Sverige lägger på bistånd under ett helt år. I år väntas vi slå rekord igen och framförallt är det klapparna till barnen som blir allt dyrare. Är barnens glädje värd julklappsstressen? Blir barn överhuvudtaget lyckligare av julklappar? Hur resonerar du och din familj? Skriv i kommentarsfältet nedan.
Finanskrisen till trots tror Handelns utredningsinstitut att julhandeln kommer sätta rekord i år. Leksakshandelns omsättning i december beräknas öka med 3 procent jämfört med samma månad ifjol. De flesta föräldrar i Sverige känner nog av julklappsstressen. Royne Mercurio är en av dem.
 
– Alla rekord är inte av godo och att shoppa sig ur en kris är ju faktiskt lika dumt som det låter, inte minst i dessa dagar när klimatmötet i Köpenhamn visar vart vårt konsumerande samhälle är på väg att föra oss.
 
– Det är dock inte lätt att ta sig ut ur julklappsträsket, speciellt inte om man är småbarnsförälder. Man vill ju ge goda saker till sina barn. Dessutom jämför ju barnen lätt sina klappar med kompisarnas och vad ”alla andra” fick. Man får göra små tappra försök att hitta en rimlig balans och inte heller glömma orsaken till varför vi firar jul.
 
****
Royne Mercurio bor i Linköping tillsammans med sin fru och deras tre barn i åldrarna 8, 5 samt 2,5. Han jobbar som informatör och pedagog i Svenska Kyrkan.
 
Vad tyckte du om artikeln?