Förslaget om tredelad föräldraförsäkring har på nytt dragit igång debatten. Men riskerar det inte bli dubbelarbete för mammorna? Hur vill du ha föräldrapenningen? Hur har ni gjort hemma hos er? Skriv i kommentarsfältet här nedan.
Socialdemokraternas kongress beslutade nyligen om att kämpa för tredelad föräldrapenning. Elin Lundgren är generalsekreterare för Ungdomens Nykterhetsförbund och var med på kongressen.
– På vägen hem kom jag i diskussion med några kvinnor jag precis lärt känna på kongressen. Vi har alla rötterna i Hälsingland och förstår att en sådan här reform inte är populär på alla håll. Flera av oss hade uppfattningen att landsorten och småstäder håller extra hårt i normen att barnen är kvinnans område och att männen bara är någon slags barnvakter ibland. Hårddraget givetvis, men alldeles för många män drar sig för ”kärringgöra”.
 
– All statistik visar på det. Mina egna erfarenheter från umgängeskretsen säger också det. Kvinnor tar den absolut största delen av ansvaret för barn och hushåll. Ett alltför stort gäng karlar vill dock inte kännas vid detta och provoceras galet av ordet jämställdhet. Jag hoppas att beslutet och förhoppningsvis genomförandet av en tredelad föräldraförsäkring ska leda till att söndra normer om att kvinnor är som skapta för att byta blöjor och gulla med avkomman.
 
– Men många kvinnor är rädda för att reformen endast leder till att kvinnorna får mer att göra. Jobba och sedan komma hem till en man som är hemma på andra villkor än kvinnor brukar vara. Ni vet, många tycker män är duktiga om de över huvudtaget är föräldralediga, medan det förväntas och ses som en självklarhet att mamman ska vara hemma. Den duktiga pappan kanske känner sig alldeles tillräcklig med att bara vara med barnet så att tvätthögar och städning sparas tills den heltidsarbetande mamman kommer hem.
 
– Så kan det förstås bli men låter vi oss skrämmas av det scenariot så kommer vi aldrig framåt. Normen att barn och hushåll är en kvinnosyssla måste dö. Tredelad föräldraförsäkring är i alla fall en bit på vägen.
 
****
Elin Lundgren är 31 år och bor tillsammans med sin sambo i Gävle. Hon  jobbar som generalsekreterare för Ungdomens Nykterhetsförbund.
Vad tyckte du om artikeln?