UncategorizedTa av mössan och kyl ner barnet!

Ta av mössan och kyl ner barnet!

överhettning-nedkylning
Av Bebisvarlden 77 Uppdaterad 18.11.08
Såhär i vintertider är det mycket kläder som ska byltas på de små. Men faran att barn ska bli avkylda är långt mindre än det motsatta menar Ingvar Holmér, professor i klimatfysiologi vid Lunds tekniska högskola
 
- När det är dags att klä barnen för vinterlek är det viktigare att hålla svett och fukt borta än att bylta på för mycket kläder. Därför bör föräldrar ta av mössan och kyla ner barnet med jämna mellanrum, säger Ingvar Holmér till säkerhetssajten Skyddsnätet. 
Barn är mycket mer aktiva än vi vuxna, och om de blir för varma blir de svettiga och fuktiga. Fukten kan sitta kvar i kläderna till nästa gång de går ut. Det är den fukten, snarare än ett visst antal minusgrader, som innebär en fara för nedkylning. Ingvar Holmér tycker att föräldrar ska passa sig för att bylta på sina barn allt för varma kläder, och menar att man hellre ska ta av halsduken än att knyta den extra hårt.
 
– Dra upp och ner dragkedjan på overallen lite då och då. Allra bäst är att ta av mössan, genom huvudet förlorar vi snabbt värme. Naturligtvis inte mer än fem–tio minuter, bara som en regleringsåtgärd, säger Ingvar Holmér.
 
Lager på lager är en bra princip. Klä med tre skikt: ett tunt skikt närmast kroppen som transporterar svetten vidare till lager två. Sedan ett värmande mellanskikt, och längst ut ett lager som står emot vind och väta.
 
– Ha inte bomull närmast kroppen, det blir som klister när barnet blir svettigt, säger Ingvar Holmér som istället rekommenderar underställ i syntet som inte absorberar fukt.
 
Vinterskor och stövlar ska vara lite för stora – då ryms en varm yllestrumpa, och framförallt får tårna bättre plats och kan därmed hålla sig varma. 
  
Barn rör sig naturligt mycket och kläderna bör helt enkelt vara anpassade där efter. När barnet stannar upp ska man som vuxen bli vaksam.
 
– Om barnet blir passivt, då kan det ha blivit för kallt, säger Ingvar Holmér och tipsar om att känna efter om händerna är kalla, det är en bra signal att resten av kroppen också är kall. Då kan det vara dags för ombyte, att gå in, eller få i sig lite varm dryck.
 
Det finns också tillfällen då det är bättre att helt enkelt stanna inne. Men man ska inte enbart låta termometern styra.
 
– En klar och stilla dag med 30 minusgrader kan vara riskfri, medan det kan vara risk för köldskador vid 5 minusgrader med 8–10 sekundmeters blåst. Och med ett nollgradigt snöblask är det vätan som är problemet, säger Ingvar Holmér.
 
 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...