Med jämna mellanrum läser vi om barn som kommit bort, gått vilse i skogen och varit ute hela natten. Det är lätt gjort att för ett kort ögonblick tappa kollen på sitt barn. Vem har till exempel inte sett panikslagna föräldrar i ett köpcenter? Ny teknik gör det emellertid enkelt att hela tiden veta var ens barn befinner sig.

– Vänta här, jag ska bara hämta… På bara någon minut kan ens barn försvinna ut ur affären eller hinna långt bort i köpcentret.

Alla som någon gång, om så bara för ett kort ögonblick, tappat ett litet barn ur sin uppsikt kommer ihåg den förlamande känslan av panik och rädsla.

Förtvivlade föräldrar som springer till informationsdisken i hopp om att någon vet var den lille befinner sig eller för att få använda högtalarsystemet är dock inom en nära framtid kanske bara är ett minne. Att spåra sina barn har ännu inte slagit igenom på allvar men möjligheten finns där och tekniken är lätt att använda.

Spårningsbricka som kan läggas i kläderna
Företaget Garmin säljer navigations- och spårningsprodukter för många ändamål. En spårningsbricka kan läggas i bilen/båten eller fästas på andra värdesaker man är rädd att mista. Många använder till exempel brickan på hunden när de är på jakt. Men den kan också läggas i fickan till barnens kläder eller fästas på ett bälte eller en ryggsäck. Brickan har en inbyggd GPS och mobilsändare (GSM) som kan knytas till mobilen (smartphone) eller pc:n.

Med ett spårningsprogram kan man sedan se var brickan befinner sig och i tillägg kan man abonnera på en SMS-tjänst som kontinuerligt skickar uppdateringar.

– Spårningsbrickan kan användas till många föremål – också läggas i till exempel innerfickan på barnets kläder. På mobilen eller pc:n kan man enkelt se den aktuella positionen med 1-3 meters noggrannhet, säger Camilla Friman på Garmin Sverige.

Friman berättar också att man precis är i färd med att lansera spårningsbrickan GTU-10 som ett verktyg ämnat även till föräldrar.

– Man kan till exempel upprätta virtuella inhägnade områden, så kallade geo områden, där man definierar området där det är okej att befinna sig i. Bryts geo området får man ett sms om att objektet befinner sig utanför de områden som man har definierat. Använder man brickan på ett barn kan man till exempel upprätta olika geo områden runt huset, tomten eller kvarteret.

Med GPS på armen
En annan möjlighet är Brickhouse GPS Child locator. Den ser nästan ut som en vanlig armbandsklocka, men är mer än det. Via sms eller pc kan föräldrarna lokalisera barnet genom att skriva in WRU (Where are you/Var är du).

Om en icke-godkänd person försöker att ta av klockan, går larmet. Brickhouse GPS Child locator stödjer Google street map.

Falsk trygghet? – Datainspektionen manar till förnuftigt bruk
Spårningsbricka eller klocka – tekniska hjälpmedel måste alltid användas med sunt förnuft. Klocktillverkaren upplyser till exempel om att den inte fungerar inomhus och dessvärre kan det ju uppstå farliga situationer även om man som förälder vet var barnet befinner sig.

Men är det lagligt att använda den här typen av produkter i Sverige?

– Ja, det är lagligt. Enligt Datainspektionen handlar det framför allt om samtycke där en tumregel är att barn över 15 år är gamla nog att bestämma själva, säger Jonas Agnvall på Datainspektionen.

Men även om det är lagligt finns det en del saker man bör tänka på.

– Den här typen av tekniska hjälpmedel kan vara bra men kan också ge föräldrarna en falsk trygghet. Även om man kan spåra upp ett barn betyder det inte att det inte kan hända något farligt.

Vad tycker du? Tror du att det i framtiden blir vanlig att spåra sina barn med den här typen av hjälpmedel? Kommentera!

Läs mer: Dags att barnsäkra uteplatsen

Vad tyckte du om artikeln?