Redan en timme efter födseln börjar det nyfödda barnet att försöka härma ditt ansiktsuttryck, och samspelet med dig är det mest spännande som spädbarnet kan ägna sig åt, för det tröttnar aldrig på att se på ditt ansikte. När du talar med låg, melodiös röst, svarar spädbarnet med joller, gurglanden och olika ansiktsuttryck. 
Spädbarnets sinnen är väl utvecklade, frånsett synen som fortsätter att förbättras tills barnet är mellan 4 och 6 månader. Spädbarnet ser bäst på 20–30 cm avstånd, så tänk på det när du håller upp böcker, leksaker eller en spegel framför barnet. De flesta barn tycker om att bli vidrörda, men de kan vara mycket känsliga för stimulans. Lär dig att läsa barnets signaler. När spädbarnet är mellan 2 och 3 månader kommer det att upptäcka sina händer. Samtidigt ökar barnets uppmärksamhetstid.
 
Innan spädbarnets syn har utvecklats fullt ut är det mest stimulerande att läsa böcker med illustrationer som har höga kontraster och starka färger, t.ex. svartvitt rutmönster. Tygböcker med delar som går att känna på eller vidröra är det som passar spädbarnet bäst. Böcker med speglar är också bra. Ett annat roligt alternativ är böcker som har en skallra med handtag, men tänk på att spädbarnet antagligen inte kommer att kunna använda skallran själv förrän det är 3 månader gammalt. Många spädbarn tycker att det är fascinerande med böcker som innehåller bilder av ansikten, t.ex. stora och tydliga svartvita foton av spädbarn. 
 
Sådana böcker innehåller i regel ingen eller väldigt lite text och är därför det som passar spädbarnet bäst. Innan spädbarnet kan delta aktivt i högläsningen kan du i stället läsa högt ur de böcker som du själv tycker bäst om. Du kan t.ex. välja din egen favoritbok från barndomen eller böcker med fina rim och ramsor. Den viktigaste delen av samspelet mellan föräldrar och nyfödda är ljudet av din röst och ditt leende.
 
Lästips
Typ av böcker
• Tygböcker med olika delar som kan vidröras
• Tygböcker med speglar
• Tyg- eller kartongböcker med speldosa
• Stadiga kartongböcker (kartong av hög kvalitet)
• Böcker som barnet kan ha i sängen
• Böcker som ställas upp när spädbarnet ligger på mage
Innehåll
• Stora, tydliga bilder med färger och mönster som har hög kontrast
• Ansikten: foton och illustrationer
• Din favoritbok från barndomen
• Sånger, rim och ramsor
• Sagoböcker
 
VISSTE DU ATT …?
En undersökning i tidskriften Science visade att nyfödda kunde känna igen en berättelse som hade lästs upp för dem redan när de låg i mammans mage. Ett visst urval gravida kvinnor läste högt ur samma barnbok två gånger om dagen under de sex sista veckorna av graviditeten. När spädbarnen hade fötts läste mammorna samma berättelse, men också en annan berättelse som spädbarnen inte hade hört förut. Genom att mäta spädbarnens sugmönster upptäckte man att de sög snabbare och längre när de hörde samma berättelse som de hade hört i mammans mage.
 
Hjälp barnet att öva på att stärka nack- och ryggmuskulaturen genom att lägga det på magen ett par minuter varje dag. Om du placerar en stadig kartongbok framför barnet med stora, enkla bilder, kan det uppmuntra barnet att hålla upp huvudet. Det är bäst att hålla böckerna 20–30 cm från barnets ansikte när du läser.
 
 
 
Vad tyckte du om artikeln?