Det där med att sova i samma säng som sitt barn finns det delade meningar om. Medan vissa inte kan tänka sig något mer naturligt än att ha den lille intill kroppen hela natten får andra inte en blund i ögonen och ordnar eget sovrum för knodden så tidigt som möjligt.

Läs också: Rosa kläder

Att tryggt sova i samma säng förutsätter några saker: att man inte röker, inte har intagit alkohol/droger, sömnmedel eller andra starka mediciner som gör att man sover tungt.
 
Vad tycker du om att sova i samma säng som din bebis? Rösta!
Argument för samsovning:
Bebisen sover lättare än om sängen står i ett enskilt rum. Det verkar beskyddande mot plötslig spädbarnsdöd. Föräldrarnas andning, rörelser och beröring stimulerar bebisen även om natten. Det knyter dem närmare varandra och stimulerar barnet. En bebis som sover ensam måste skrika lite högre och längre innan föräldrarna responderar. Amningshjälpen menar att samsovning har en positiv effekt på amningen eftersom mödrar som sover tillsammans med sitt barn ammar mer. Orsaken till detta är oklar: det kan vara så att den som vill amma mycket har barnet i sängen eller att samsovningen stimulerar barnet att amma oftare.
 
Olika rapporterar konstaterar att samsovning med barn äldre än 8 veckor inte ökar risken för plötslig spädbarnsdöd. Det är oklart hur barn yngre än 8 veckor påverkas.
 
Argument mot samsoving:
Alla sover bättre var för sig, menar många. Om bebisen är i sängen kan man vara rädd att råka rulla över på barnet och sover därför sämre. Vissa menar att samsovning inte är bra för sexlivet och andra får inte ihop det med läggrutiner och avvänjning från amning. Och tänk om barnet ramlar ner från sängen!
 
En studie (från 2005) vid Glasgow University i Skottland av 123 plötsliga spädbarnsdödsfall, visade att risken för detta var många gånger större vid samsovning fram till att barnen var 11 veckor. En av Norges främsta experter på plötslig spädbarnsdöd, Torleiv Rognum, uttalade då följande till Aftenposten: – ”Jag tycker inte att barn under två månader bör sova i samma säng som föräldrarna. De bör sova i en liten barnsäng som står vid sidan av föräldrarnas säng.” 
 
Källor: Ammehjelpen, Sovlillebaby, Helsedirektoratet, Aftenposten
Illustrationsfoto: (C)iofoto/Crestock
  


Vad tyckte du om artikeln?