Fånga dina ögonblick!

Det är rosa, söta kappor, kjolar och kombinationer i det oändliga. Hela rader med tjejkläder. Utbudet av killkläder är betydligt mindre. Typ blått eller grått och gärna osmakligt fullspäckat med actionseriefigurer.

 

Läs: Lösplugg!

Man springer runt från butik till butik för att hitta kläder till ungarna. Ofta är man tokstressad. Sällan finner man det man ska ha. Kläderna ska passa. Gärna också en tid framöver. De ska vara sköna att ha på sig och de ska vara funktionella. I tillägg till allt detta vill man att plaggen man införskaffar ska vara snygga, balla och moderiktiga. Det är kort och gott inte alltid lätt att få till.

I synnerhet inte om man som i mitt fall, för det mesta, inte finner något annan utväg än att ha barnen med mig när jag handlar. Och det vet väl alla hur kul ungarna tycker det är att gå i klädesbutiker. Det går bara att locka och muta till sig en begränsad tid. Och då gäller det att vara effektiv om man ska hinna innan det sätts i gång med gnäll och gråt.

Varierande utbud
Utbudet är så klart varierande så helst ska man hinna med att gå i flera butiker

 för att jämföra. Även om man har ett favorit märke är det inte säkert att allt går att hitta där. Det man är på jakt efter kanske inte finns, eller så är det slut i den storlek man ska ha. Dessutom är det mer ekonomiskt att handla olika plagg på olika platser.

Personligen tycker jag att skillnaden på utbudet mellan flickor och pojkar är slående. Jag som har behov att köpa både flick- och pojkkläder upplever, allt som oftast, att det är mycket lättare att hitta kläder till mina döttrar.

Det är rosa och åter rosa. Klänningar, söta kappor, blusar, kjolar, flick-skor, paljetter, regnbågens alla färger, olika varianter och kombinationer i det oändliga. Hela rader med tjejkläder. Utbudet av killkläder är betydligt mindre och mer enahanda. Typ blått eller grått och gärna osmakligt fullspäckat med actionseriefigurer. Eller bilar.

Hur kommer det sig? Förvisso är skillnaden i utbudet på dam och herr kläder den samma men, den skillnaden är lättare att förstå. För även om vi män i allt större utsträckning börjat intressera oss för mode och handla mer kläder så är vi inte i närheten av damerna i frågan. Där av skillnaden.

Men herregud, om det är det som är förklaringen så undrar ja hur klädesbranschen egentligen tänker. Är det inte företrädesvis så att det fortfarande framförallt är mammor som handlar kläder åt sina barn? Det vill säga det kundsegment som i utgångspunkten handlar mest kläder.

Vad säger klädesbranschen?
Av nyfikenhet frågade jag ett par ledande klädeskedjor hur det kommer sig. Enligt dem är det en missuppfattning. Plaggutbudet för flickor och pojkar är lika stort, säger de.

När de tar fram en kollektion så arbetar de utifrån principen att den ska finnas i olika storlekar och i olika färger. Att de enskilda plaggen ska täcka hela målgruppen för just den kollektionen. Det betyder att till exempel ett par jeans eller en tröja kan finnas i olika uppsättningar. Uppsättningar som passar olika smaker och behov.

Pojkar går inte i kjol
Branschens intyganden om att det inte finns några skillnader ifråga om utbud stämmer säkert. I alla fall utifrån deras perspektiv. Men jag tycker fortfarande att det finns mer att välja på när jag ska köpa kläder till mina tjejer.

Utgår man från killarnas utbud och jämför med samma utbud hos flickorna, plagg för plagg, så stämmer det i princip. Det finns ungefär lika mycket att välja på. Problemet är bara att väldigt få pojkar använder kjol. Jämför man åt andra hållet blir resultatet nämligen det motsatta. Skillnaden är stor.

Typiska tjejkläder som kjolar, klänningar, blusar och tights finns inte representerade på killavdelningen. Och det kanske inte är så konstigt. Mer intressant då, är att det knappt finns några typiska killkläder som inte också i lika stor grad är tjejkläder. De enda jag kan komma på är typ kalsonger med Y-front.

Det verkar alltså som om att det finns två olika kategorier av kläder för barn. Neutrala, som alla kan använda och flickiga för flickor. Inte konstigt då om utbudet är större för flickor än för pojkar.

Så länge vi som föräldrar inte visar vägen genom att till vardags klä våra pojkar i kjol och tights kommer skillnaden i utbud bestå. Och som vuxen ska man ju föregå med gott exempel. Barn gör som deras föräldrar gör osv. Därför måste vi som pappor också klä oss i kjol för att det ska bli någon varaktig effekt.

Läs också: Pappa under känningen

Vad tyckte du om artikeln?  
Föregående artikelJag ville adoptera bort min son
Nästa artikelLottodagar
DELA