UncategorizedIntervju med RBU:s ordförande

Intervju med RBU:s ordförande

Av Bebisvarlden 78 Uppdaterad 24.04.08
- När man får ett barn med ett rörelse-/funktionshinder präglas den första tiden av chock och förnekelse, säger RBU:s förbundsordförande Agnetha Mbuyamba, som själv har en son på 29 år med en svår CP-skada.
Men att upptäcka att man inte är ensam utan att det finns många andra familjer i samma situation kan vara en stor befrielse.
- Den gemenskap jag har fått med andra föräldrar och barn under åren har varit fantastisk.
 

RBU, Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, är en familjeorganisation som erbjuder sina medlemmar stöd, gemenskap och information (man representerar nio olika diagnoser; cerebral pares, ryggmärgsbråck, kortväxthet, muskelsjukdomar, medfödd benskörhet, Prader Willis-syndrom, plexus brachialis, flerfunktionshinder och ADHD).

 

– Vi arbetar aktivt för att förändra attityderna i samhället och skapa bättre förutsättningar för barn med rörelse-/funktionshinder och deras familjer genom att uppvakta politiker, driva kampanjer, ge ut rapporter och informationsmaterial, arrangera kurser och konferenser, berättar Agnetha Mbuyamba.

 

RBU startade 1955 och har idag omkring 13 000 medlemmar i distrikts- och lokalföreningar runt om i hela landet. Kronprinsessan Victoria är beskyddare.

 

För några år sedan kom en lag som går ut på att enklare hinder i den offentliga miljön ska vara åtgärdade senast 2010.

– Det ska vara möjligt för alla, oavsett om man har något funktionshinder eller inte, att ta sig fram i den offentliga miljön, säger Agnetha Mbuyamba. Och jobbar oförtrutet vidare under devisen ”Ett rättvist samhälle och ett utvecklande liv för barn och unga med rörelsehinder.”

Läs om de olika diagnoserna här:


Cerebral pares, CP
Medfödd benskörhet

Muskelsjukdom

Ryggmärgsbråck
 

Mer om barn med särskilda behov här 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...