För Marina Nilsson var rätt man avgörande för beslutet att skaffa barn. I tidigare samboförhållanden var frågan aldrig aktuell men när hon träffade Niklas kom barn-suget.
– Rätt tid är när du hittar rätt partner. Resten får lösa sig, säger Marina Nilsson.
Hon blev mamma första gången när hon var 34 år. Då hade hon och hennes sambo Niklas försökt bli gravida i ett och ett halvt år.
– Det kändes jobbigt att det tog så lång tid. Jag var ute på ett internetforum där många andra verkade bli gravida snabbare.
När hon jämförde sig med de andra på forumet kom funderingarna på hur mycket hennes ålder spelade in. Efter att ha passerat 30 år kändes det inte självklart att kroppen skulle vara på hennes sida. Samtidigt var det först nu hon kände sig redo att bli förälder.
– När jag gick i gymnasiet trodde jag att jag skulle skaffa barn när jag var 27 år. Men när jag var 27 år kände jag mig alldeles för ung.
Hon tror att det beror på att ungdomsperioden förlängts och synen på ålder förändrats. Nackdelen är att den fertila perioden i livet fortfarande är den samma.
 
– Biologin är helt ur led, säger Marina.
 
När hon väl blev gravid kändes det fantastiskt.
 
– Det är inte bara ägg möter spermie, det är magi.
 
Marina och Niklas gjorde vad de kunde för att maximera upplevelsen och Marina beskriver det som en fantastisk graviditet där hon kände sig starkare både psykiskt och fysiskt. De gick en profylaxkurs tillsammans och var på 3D-ultraljud i Köpenhamn.
 
– Niklas var med på tåget hela tiden.
Marina var noga med att bjuda in honom till allt som hände så att han också skulle känna sig delaktig. Från att de gjorde graviditetstestet tillsammans till förlossningen.
När de kom hem från ultraljudet i Köpenhamn ordnade de filmvisning för släkt och vänner som fick titta på bebisen i magen och Marina beskriver graviditeten som “fantastisk”. Förlossningen var betydligt mera påfrestande.
 
– Jag hade tankar på att föda naturligt men det gjorde ont och jag tappade orken.
 
Läkarna fick dra ut Leonard och Marina kände sig snuvad på upplevelsen. Första månaden var en skrikmånad och Marina och Niklas klamrade sig fast vid varandra. Den stora glädjen kom ungefär samtidigt som det första svarsleendet. De upplevde det som en stor omställning att gå från vuxenliv med weekendresor och middagar till att bli småbarnsföräldrar.
 
– Jag tror risken för en tjugo plus mamma är att relationen inte håller.
 
Niklas och Marina hade varit tillsammans i tre år och kände att de stod bra rustade för att hantera de kriser som trots allt uppstod.
 
– Relationer är något man blir bättre på ju äldre man blir. Man lär sig vara mer generös och att se sin egen del i samspelet.
 
Marina hittade kompisar genom internetforumet hon besökte som gravid och fortsatte träffa dem under föräldraledigheten. Hon var hemma med Leonard i åtta månader. Sedan tog Niklas över.
 
Redan innan Leonard föddes hade de kommit överens om att dela lika på föräldraledigheten. Som frilansjournalist kände Marina inte att hon kunde vara borta längre från sina kunder.
 
– Det var skönt att vara helt ledig och njuta av att vara hemma, men sen när jag började jobba och fick fria händer kände jag att jag fick energi att göra vad som helst. Inget hindrade mig.
 
Idag ställer både Marinas och Niklas föräldrar upp och passar Leonard. Det var viktigt för båda att han skulle klara att sova borta ibland för att de skulle få en chans att vila.
 
– Kanske för att vi är äldre och trötta. Jag märkte att jag var en av dem som klagade mest i mammagruppen, säger Marina.
Hon hoppas trots det att de ska få ett syskon till Leonard i framtiden. Men inser att nackdelen med att starta sent är att man inte vet om man kan få fler barn.
 
– Jag tycker inte synd om ensambarn, vi får helt enkelt se till att han inte blir vidrig, skrattar Marina.
 
FAKTA
Namn: Marina Nilsson
Ålder: 37
Blev mamma vid: 34
Yrke: frilansjournalist
Familj: sambon Niklas Lagström och sonen Leonard, 3
 
LÄS MER:
 
 
 
Vad tyckte du om artikeln?