Ägg-sperimentera mera! Påsken är kort men kravlös, och allt du behöver är egentligen en äggkartong ...

Här är 6 bra påskpyssel.

Hemkokta färgbad öppnar barnen ögon för att frukt, bär och örter faktiskt kan användas till att måla med.

Enligt gammal tradition har lökskal använts till påskens frukostägg. Både gula och röda skal kan läggas i kokvattnet (eller knytas om äggen för att få till en batik-effekt) men färgpaletten kan bli så mycket bredare om man bara öppnar skafferiet, kylen och frysen.

Vi använde sommarbär från frysen. Med blåbären i kokvattnet så fick äggen en fin lavendelila nyans. De röda vinbären och hallonen gjorde dem istället ljust rosa. Men bara fantasin sätter gränser. Andra färgrika livsmedel som kan användas är:

Rödkål – ger blåa ägg

Gurkmeja – ger gula ägg

Rödbetor – ger rosa ägg

Kaffe – ger ljusbruna ägg

Så här gjorde vi:

De frysta bären lades i kokvattnet samtidigt som ägget och lite salt. Efter cirka 5 minuters kokning togs kastrullen av plattan, men ägget fick ligga kvar i vattnet i 15-20 minuter. Ju längre tid, desto mörkare färg. Det går också bra att lägga redan hårdkokta ägg i ett svalnat färgbad.

Tips: Knyt snören eller gummisnoddar runt om så blir äggen randiga.

MER ÄGGPYSSEL!

Små stekta godisägg

Vispa en äggvita med elvisp till hårt skum. Sikta ner 4 dl florsocker och blanda smidigt med hjälp av en slickepott. Droppa ner två kryddmått ättikssprit och tre droppar pepparmintsolja.

Låt barnet spritsa ut en liten pöl av kristyr på ett bakplåtspapper och placera en gul non-stop-karamell i mitten, så att det ser ut som ett litet stekt ägg!

Blommande ägg

Gula tazetter (ser ut som små påskliljor) säljs i grupper och det går bra att försiktigt sära på lökarna och rottrådarna. Låt sedan barnet plantera om dem styckevis i var sitt tomt äggskal med lite fuktig jord i botten. Söta och roliga på påskbordet eller i fönsterkarmen!

Sätt äggen i varsin äggkopp eller arrangera dem i botten på en hög, genomskinlig cylindervas för ett påskigt ”blomsterakvarium” där även andra gula föremål (en lego-höna?) kan få vara med.

Glitterägg

De här äggen är fina att hänga i ett ris, men är också minst lika vackra på påskbordet som dekoration (och i så fall behöver du inte göra ett hänge).

Blås ut ett ägg genom att göra två hål i vardera ände på ett rått ägg och blåsa kraftigt. Just detta är vuxengöra. När ägget är tomt kan du föra en ståltråd genom det och på så sätt forma en krok upptill så att ägget går att hänga i exempelvis ett ris. Nedtill fäster du en stor pärla som ”stopp”.

Låt barnet dekorera ägget genom att först måla det med lim och sedan strössla med glitter, paljetter eller små pärlor. Att klä in ägget med aluminiumfolie gör det vackert silvrigt och det blir dessutom betydligt tåligare då. Remsor av silkespapper som klippts med mönstersax kan också användas för en lite mer färgstark effekt. Pensla ägget med tapetklister så fäster pappersremsorna bättre.

Hemgjorda kinder-ägg

Chokladägg som ser ut som riktiga ägg, som måste skalas innan de kan ätas, är riktigt roligt.

Blås ut ett ägg, skölj rent, och använd en spruta för att sedan fylla ägget med choklad som du har smält i ett vattenbad.

Betydligt mindre pilligt och barnvänligare är att äta ett frukostägg upp och ned (knacka den breda änden och ät upp ägget från det hållet, så att toppen är intakt). Placera sedan ägget i en äggkopp och låt barnet fylla ägget med smält choklad, med spruta, sprits eller tesked.

Stearinägg

De här söta ljusen brinner ungefär lika länge som ett värmeljus, men är också väldigt dekorativa otända. Samla ljusstumpar och smält dem till flytande i ett vattenbad. Obs: Hett. Detta är inte ett pyssel som passar väldigt små barn. Fyll ett tomt äggskal (till exempel efter frukosten) med stearinet och stick ner en bomullsveke som kan hållas på plats med hjälp av två stickor. Låt stearinet stelna och låt barnet bryta av äggskalet som befinner sig ovanför stearinkanten.

Använd en äggkopp som ljusstake, eller placera ägget på någon form av ring så att ljuset kan stå stadigt.

Vad tyckte du om artikeln?