En kvinna i Honduras födde barn i en likbil – och det måste väl anses vara en av de mer ovanliga ställena man kan föda på. Men det är fler barn som överraskat sina föräldrar med val av förlossningsplats...

Förlossning i likbil: 1 december (2009) var det en kvinna i Honduras som födde barn i en likbil. Den höggravida kvinnan var på väg till sjukhuset – gående – då förlossningen plötsligt startade. Hon ramlade ihop vid en begravningsbyrå där de anställda visade sig vara väldigt handlingskraftiga. De kom på att de kunde lägga henne på en likbår och köra henne till sjukhuset. Men bebisen hade bråttom och såg dagens ljus på vägen – inne i likbilen. Mor och barn mår bra, som det heter, och mamman har uttalat att det ovanliga förlossningsstället är en symbol för ett långt liv.

Förlossning på färja: I juni födde en ung kvinna barn på färjan ”Baltic Queen”mellan Tallin och Stockholm med assistens från skeppsläkaren. Sällskapet som äger färjan gav den nyblivna familjen gåvan att resa gratis med “Baltic Queen” livet ut.

Förlossning i snön: I december ifjor befanna sig en grupp poliser ute på nattpatrullering i Kanada. De råkade på en blödande och skrikande kvinna. Den 27 år gamla kvinnan drog upp klänningen och gav poliserna ett nyfött barn som hon försökt skydda mot kylan. Så ramlade hon ihop och fick barn nummer två mitt i snöstormen. 

Förlossning på trottoaren: En liten pojke i Saxony-Anhalt i Tyskland ville också komma snabbt till världen. I september fann förbipasserande en kvinna blödande på trottoaren. De trodde att hon varit med om en olycka och ringde efter ambulans. Men det visade sig att kvinnan var mitt i förlossningen. Ambulanspersonalen kom lägligt i tid för att assistera henne under förlossningen.

Förlossning på snabbtåget: Bebisen trodde kanske att en tur med snabbtåget betydde att hon skulle snabbt ut? Det blev i alla fall en kvick förlossning för en kvinna på snabbtåget mellan Paris och Bryssel. Det raska flickebarnet kom till världen i maj och fick livslång gratisbiljett på tåget.

Förlossning på offentlig toalett: En 40 år gammal kvinna från Österrike födde en pojke sommaren 2004 på toaletten till ett postkontor. Kvinnan visste inte att hon var gravid – hon trodde att hon hade fått de första tecknen på klimakteriet… Medan hos stod i postkön, fick hon plötsligt starka smärtor och hann precis komma in på toaletten innan pojken kom.

Förlossning i luften: Gravida får inte flyga under sista delen av graviditeten men om barnet kommer för tidigt? En kvinna från Malaysia fick uppleva hur förlossningen startade i vecka 27, högt uppe i luften. Kaptenen förberedde för nödlandning, men för sent. Flyget var fortfarande i luften då barnet föddes. Men mor och barn hade tur: en läkare ombord hjälpte till med förlossningen.

Förlossning på Autobahn: Att föda i bilen är kanske inte så ovanligt. Men när den startar på en tysk motorväg är det inte bara att svänga till sidan – här går det fort! När Nina från Thuringen i Tyskland plötsligt bestämde sig för att komma, flera veckor före beräknat förlossningsdatum, körde föräldrarna på motorvägen. Pappan körde ut till sidan och hjälpte mamman med förlossningen. Och Nina kommer alltid att veta var hon föddes, i förlossningspapperna under ”förlossningsort” står det: ”På vägen mellan Jena och Sulzbacj-Rosenberg”.

Födde du på något annorlunda ställe? Kommentera nedan!

Läs mer: Vad ska man packa till BB?

Att förbereda sig för förlossning

Vad tyckte du om artikeln?