Susan Tollefsen blev mamma för första gången när hon var 57 år. Kritikerna menade att hon var för gammal, och nu tycker Susan att de hade rätt.

Föda barn när man snart är 60 år, måste anses som väldigt sent. Iden åldern är det inte ovanligt att bli mormor/farmor. När Susan och hennes man Nick bestämde sig för att genomföra en provrörsbehandling lät inte kritiken vänta på sig. Susan försvarade sig med att Nick var elva år yngre än henne. I dag har paret skilt sig, hon är 61 år och lilla Freya har blivit tre år.

– Freya är utan tvekan det bästa som har hänt mig och jag ångrar mig inte. Men det är lätt att vara efterklok och jag kan inte annat än att erkänna att en del av de som kritiserade mig hade rätt, säger Susan till Daily Mail.

Tänker på det hon inte får uppleva
Alla som har eller har haft en treåring i huset, vet hur stressigt det kan vara. Dessutom tänker Susan på framtiden, och på allt hon inte kommer att få uppleva tillsammans med sin dotter.

Läs också: Ditt barn får dina vanor

Efter att Susan och Nick blev föräldrar till Freya, fick de klarsignal till att Susan skulle kunna få ännu en hormonbehandling med tanke på ett andra barn. Men de ångrade sig. I dag säger hon till Daily Mail:

– Jag är ärlig då jag säger att 50 år bör vara den övre gränsen för när man tillåts skaffa barn med hjälp av provrörsbehandlingar. .

Vad anser du?


Den gott vuxna mamman har i ett antal intervjuer dessutom berättat att det var en chock för förhållandet att få barn. Medan hon själv tyckte att barnet kom att ändra hela hennes liv, var pappan lika uppslukad i sitt kära fotbollslag…

Susan berättade om vad några av kritikerna hade sagt i samband med att var gäst hos Fredrik Skavlan i fjol.

– Folk säger att det är onaturligt och att det inte är meningen att man ska få barn när man kommit i övergångsåldern. Andra har frågat om jag önskat mig ett barn som ett «tillbehör», och som någon som kan ta hand om oss när vi blir gamla.

Till norska NRK erkände hon att hennes egen höga ålder gjorde henne bekymrad.

– Jag ser ju gärna att hon blir klar med sin utbildning, gifter sig och får barn. Men jag vet att jag sannolikt inte kommer att få uppleva något mycket mer än 20 år tillsammans med min dotter. Det känns svårt. När Freya var 3 månader skickades jag i all hast till sjukhuset med akut magsår. Då blev jag väldigt rädd för att min dotter skulle få leva hela sitt liv utan sin mamma, säger Susan.

Läs mer: Färska ägg eller pannkaka?

Vad tyckte du om artikeln?