Ärligt talat tycker jag att vi föräldrar ska se vilken otrolig chans vi har att spendera kvalitetstid med våra barn istället för enbart fokusera på att vi inte har råd att åka iväg utomlands eller lägga ut tusentals kronor på dyra aktiviteter!
Ta cykeln till skogen och grilla, åk till en helt ny lekplats, ta bussen in till stadsparken eller få med dig någon vän med barn dit och gör en heldag av det hela. Upptäck och utforska området ni bor i, kolla på nätet efter aktiviteter och billigare resemål som ex en dagskryssning till Åland.
 
Och innan ni dömer mig för att jag skriver detta så tillåt mig då få berätta om mig och min familj. Jag är själv en arbetslös och ensamstående mamma till två och jag har ytterst lite pengar att röra mig med tillsammans med barnen. Jag har knappt råd med räkningar och mat men det har aldrig stoppat mig från att hitta på saker att göra med barnen.
 
Jag anser att jag har råd att lägga ut lite mer pengar på bensin nu när jag faktiskt har barnen hemma under sommaren istället för att köra dem till skolan och förskolan. De pengar jag sparar på att köra barnen fram och tillbaka lägger jag på andra resor runt om i närheten om det behövs.
 
Här kommer en lista på exempel på vad vi har hittat på tillsammans:
 
* gått olika vandringsleder speciellt anpassade för barn
* åkt till olika stora, små och nya lekplatser
* gått på gratiskonserter i parken
* varit på olika naturreservat
* gått på museeum
* campat i skogen
* packat ner korv och bröd och åkt och grillat
* tagit en heldag vid havet
* under regniga dagar har barnen bjudit hem vänner och så har vi gjort roliga experiment tillsammans – böcker finns att låna på biblioteket
* vi hade en pappersflygplansflygardag (långt ord men det blev namnet på vår aktivitet)
* spelat krocket, kastat freesbee, ritat med gatukritor och dekorerat gångväg
* tittat på igelkottar
* varit till hembygdsgård
* experimenterat med olika såpbubbelmixer för att se vilka bubblor som blev bäst
 
Och jag letar hela tiden aktivt efter nya saker att hitta på tillsammans med barnen. Exempelvis på sajten Barnsemester.se. Där finns tips på alla möjliga slags aktiviteter, både de som är gratis de som kostar. På biblioteket finns en uppsjö av böcker med tips på aktiviteter att göra tillsammans med barnen – lekar, pyssel, aktiviteter och jag vet inte vad!
Ta chansen att göra en speciell sommar av det hela istället för att fokusera på det man inte har råd att göra.
     
****
Annicka Granlund är arbetslös lärare och ensamstående i Valbo, Gävle. Hon har två barn, en son som är nio och en dotter som är fem år.  Hon är en friluftsmänniska men spenderar också en hel del tid på att blogga.
 
Annicka bloggar på:
Vad tyckte du om artikeln?