Bloggaren Katrin Zytomierska var för ett tag sedan på semester i Karibien. Där har de  uppenbarligen en annan syn på att dricka alkohol under graviditeten än vad vi svenskar är vana vid. Gång på gång blev hon tillfrågad om hon ville ha vin till maten och trots att hon berättade att hon var gravid så sa de: Ja, jag kan se det. Vin till maten?

Det är egentligen otroligt hur olika syn vi har på kost och olika råd till gravida världen över. Visst, Sverige är ett rikt land med långt gången forskning inom området, men ändå. Borde inte all denna forskring spridas när den väl kommer ut? Eller är vi svenskar rädda för att ha fel?
Livsmedelsverket har en lång lista över rekommendationer för vad gravida ska äta under sin graviditet. För ett par år sedan var det förbjudet att äta sushi när man är gravid. Idag är det bara en rekommendation, nu går det visst att äta sushi under villkoret att man ser till att den är nytillverkad innan man äter den.
Jag har inga egna barn, men någon dag kommer jag ha det. All erfarenhet som jag har kommer från vänner och familjer där det finns många barn. Varje familj är så olika med vad de anser att den gravida kvinnan får äta och inte äta och råden ändras från år till år. Naturligtvis ändras forskningen hela tiden, men man gör gravida förvirrade med alla ”nej, det får du inte äta och inte det heller”. Ska de behöva springa runt med en lista i väskan över vad de inte får äta?
 
Jag kommer säkerligen känna annorlunda när jag själv blir gravid en dag i framtiden, men fram tills dess kommer jag naturligtvis undra och hela tiden fråga mig vad alla dessa råd egentligen är bra för. All mat är bra för barnet, så länge man äter i lagom mängd. Man ska naturligtvis inte stoppa i sig mat från McDonalds varje dag, den är näringsfattig och så blir man tjock av den. Men äter du hemlagad mat, som vi gör här hemma, och sallad till så borde det inte vara några problem. Jag tror de flesta har en normal och allsidig kost som duger gott.
 
Naturligtvis ska man ta del av Livsmedelsverkets kostråd, men i slutändan bestämmer du ändå själv vad du stoppar i dig och vilka risker det kan innebära. Dessutom så är det mesta av Livsmedelsverkets kostråd faktiskt inget annat än det man får lära sig i skolan om tallriksmodellen när jag läser genom den text som finns på deras hemsida. Så varför denna hyseri?
 
—————–
Louise Herlevsson är 28 år och bor i Halmstad med sambo och några husdjur. Hon är utbildad ingenjör men arbetar som väktare i väntan på att rätt tjänst ska dyka upp. Fritiden spenderas med vännerna, träning och just nu planerar hon och sambon en renovering av bostadsrätten. Louise spenderar också mycket tid framför datorn bloggandes om främst nyheter och hennes liv.
Vad tyckte du om artikeln?