För ett tag sedan så läste jag en artikel i Aftonbladet om att småbarnsföräldrar ofta lider av sömnbrist. Att de kan förlora upp till ett halvår för lite sömn under de två första åren. I artikeln säger en sömnforskare att "Vad föräldrarna inte inser är att sömnbristen är problemet. Därför måste de kämpa för att få minimum fem timmars oavbruten sömn". Hon verkar smart den där sömnforskaren men hur fan ska man få det att gå till då?

Lycka till med att försöka förklara för en bebis att ”mamma är trött nu, så du får knipa käft så att jag kan vila”. Min son Oskar började sova minst fem timmar på raken när han var runt 6 månader, men regelbundna tider mitt arsle… 

Oskar vaknade typ en gång i timmen, ibland så sov han i hela två timmar, ibland så hade han nätter när han aldrig sov en hel timme innan han vaknade igen. Jag tror att  Bebis och sovrutiner endast är något som fungerar om du har tur. Jag vet att föräldrar som har bebisar som sover hela nätterna ibland vill ta åt sig äran för att det har fungerat så bra, men tur är precis vad det är när man får en bebis som är from som ett lamm. Tvärtom så har de med helgonbebisar fått kämpa betydligt mindre än föräldrar som har fått djävulsbebisar, dvs. bebisar som vaknar 12 gånger varje natt, måste mammas konstant, som skriker och gnäller av diverse outgrundliga anledningar och som skiter och kräks stup i ett.

Jag tror inte på att det går att uppfostra en bebis, jag tror inte att alla nyfödingar kan dresseras till att lära sig att sova från 20:00 till 07:00 varje dag med exakt två matpauser. Ja, ni förstår vart jag vill komma tror jag…

Det här är faktiskt ett sådant inslag i livet när jag tror på tur. Det är ganska drygt och nästan lite arrogant att tro att föräldrar som har barn som strular och sover extremt oregelbundet bara är dåliga på rutiner, samtidigt som man gladeligen tar åt sig äran för att man råkade få ett lätthanterligt barn.

****

Anna Kaagaard Kristensen är 25 år och studerar. Hon bor i Fittja söder om Stockholm tillsammans med sambo och deras sexåriga son.

Annas blogg hittas på:

http://annakaagaardkristensen.blogg.se

Läs mer: Lär ditt barn att sova

Vad tyckte du om artikeln?