Uncategorized"Alla i familjen måste få plats"

”Alla i familjen måste få plats”

Av Pernilla Gudmundsson 95 Uppdaterad 30.05.11

I decennier har debatten om hur man bäst uppfostrar barn pendlat mellan auktoritärt föräldraskap och låt-gå. Familjeterapeut Jesper Juul med sin organisation Family-Lab företräder en tredje väg. Babyvärlden åkte på föräldracirkel för att få höra mer.

– Jag trodde först man måste ha någon typ av problem för att delta men insåg att de flesta är här av samma anledning som jag. Man vill vara en närvarande, bra förälder men ibland är det svårt. Diskussionerna med de andra sätter saker i perspektiv, säger Marie, som deltar på föräldrakursen ”Här är jag – vem är du?”

   

– Jag brukar ha den stolen!

– Nähä… den är min!

– Kan vi inte sitta ute istället?

– Vi får rösta om det. Vilka vill vara ute på terrassen?

Det är en av årets första sommardagar. Men att solen skiner bakom de stora fönstren i Family-Labs lokaler på Kungsgatan i Göteborg spelar mindre roll. Ingen lägger vikt vid att gå ut på någon terrass, snacket är igång och det är därför man är här.

Kvällen börjar med att alla delar med sig om vad som hänt sen sist. Micaela som är gravid, har en ettåring och en treåring berättar att hennes man varit bortrest och att det ställt saker och ting på sin spets.

– Jag var ensam dygnet runt med barnen och märkte hur jag inte orkade vara ”rätt”. Jag hörde hur våra samtal därhemma förvandlades till envägskommunikation och kommandon från mig. Och det konstiga var att det blev färre konflikter med treåringen då.

 föräldracirkel-familylab

Alla måste få plats

Alla lyssnar och några kommenterar, man kommer in på liknande saker som att ha dåligt samvete för att inte orka leka med sina barn.

– Det finns en föreställning idag om att vi ska åsidosätta oss själva för våra barn, säger Åsa Schill. Men det handlar om att vara autentisk. Vi måste få plats som människor i familjen, både föräldrar och barn. Din treåring märkte att det inte fanns utrymme för flex och då anpassade han sig.

Åsa Schill organiserar verksamheten för Family-Lab i Sverige. Med utgångspunkt i familjeterapeuten Jesper Juuls böcker och föreläsningsmaterial håller hon tillsammans med medarbetaren Evalena Ljung-Kjellberg bland annat i föräldrakursen ”Här är jag – vem är du?” Mellan gångerna har deltagarna läst några kapitel ur boken med samma namn.

Åsa Schill och Evalena Kjellgren

Åsa Schill och Evalena Ljung Kjellberg

   

Barn ska inte vara lyckliga hela tiden

Stor vikt under kursen läggs vid föräldrarnas egen situation och över halva tiden har gått när alla berättat hur de haft det sen sist. Nästa punkt på programmet är dagens fråga som Evalena Ljung Kjellberg delar ut och läser:

”Jag vill inte gå till dagis. Det är inte roligt där.” – Svarar du:

– Men det är ju så roligt på dagis och ni gör så många spännande saker!

Eller svarar du:

– Aj då. Det var tråkigt. Kan du berätta mer?

Diskussionerna låter inte vänta på sig. Någon tycker att det är klart att man försöker muntra upp sitt barn men att det ofta handlar om att man inte orkar/hinner ta en lång diskussion med risk för efterföljande känslosvall. Någon annan resonerar kring detta att alltid fråga varför, vad barnet tycker – är det så vettigt?

– Det är viktigt att vi inte förmedlar förväntningar på att barnet ska vara lyckligt jämt, säger Åsa Schill. Barnet kommer då lära sig att inte tala om för oss när de är olyckliga. Att tillåta barnet känna det de känner, och att vi också visar att vi inte är på topp jämt skapar trygghet och visar livet som det är.

Evalena Ljung Kjellberg förklarar hur den senare typen av svar stärker barnets självkänsla, självkännedom och självaktning.

– Det stämmer att ett litet barn inte alltid kan svara på frågan ”varför” – men om vi ber dem berätta om hur de känner så visar vi att vi tar dem på allvar. Och har man inte tid – säg då att du vill höra mer och ta upp tråden efter dagis istället.

”Spela” inte förälder

Åsa Schill startade arbetet som samordnare för Family-Lab i Sverige 2008. Hon håller, i samarbete med Evalena Ljug Kjellberg, både i föreläsningar och inspirationsträffar för alla som är intresserade av tankar kring medmänskliga relationer och familjelivet. Dessutom organiserar hon seminarieledar-utbildningen där Jesper Juul utbildar nya seminarieledare. Till hösten är de närmare 100 stycken sådana i Sverige och finns representerade på flera orter i landet.

Alla seminarieledare får regelbunden handledning av Jesper Juul. Men det handlar inte om någon särskild metod.

– Det är ingen metod att vara förälder. Man ska varken spela förälder, lärare eller clown utan vara sig själv. Barnen vill möta en människa, inte en pedagog. Grunden i Family-Lab är den människosyn och de värderingar som genomsyrar Jesper Juuls material, säger Åsa Schill.

Vilken är den största utmaningen för föräldraskap idag som du ser det?

– Vi vill så väl att vi ibland strävar efter att bli de perfekta föräldrarna. Men de finns inte. Vi föräldrar måste lära oss säga ja till oss själva och ta våra egna behov på allvar. Att fråga sig: vad vill jag? Utifrån det kan man sen sätta gränser – runt sig själv, inte runt barnet. Sen är det en utmanande tid att hitta balansen i ett stressigt samhälle och inte fylla almanackan hela tiden. Att ha långtråkigt är en av de bästa gåvor vi kan ge våra barn. Får barnet tid kommer det att upptäcka något inifrån sig själv, sin egen kreativitet.

FAKTA Family-Lab

Family-Lab erbjuder seminarier, föreläsningar och rådgivning som är baserade på den danske familjeterapeuten och författaren Jesper Juuls arbete.

Family-Lab tror inte på förenklade metoder utan på principer och värderingar som personlig integritet, lika värde, ansvar och äkthet. Man erbjuder föräldrar inspiration och vägledning som baseras på fyrtio års klinisk erfarenhet av föräldrarådgivning, familjeterapi, relationspsykologi, neurologisk vetenskap och en tydlig distinktion mellan professionell pedagogik och familjeliv.

Läs mer: Här hittar du föräldrakurserna som Family-Lab erbjuder

Läs mer: Jesper Juuls blogg på Babyvärlden

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...