Plötsligt hoppar och sprätter magen. Det är en liten skatt där inne som dansar tumlar runt. Vi har samlat ett gäng med filmsnuttar som kommer få dig att häpna!

Är det en sak som nybakade mödrar saknar så är det sparkarna. De skönt mjuka eller inte fullt så mjuka rörelserna som berättar att bebisen har det bra. Att se magen röra sig medan du själv ligger helt stilla är en fascinerande upplevelse. Se här:

Några menar att bebisens rörelsemönster och dygnsrytm i magen ger svar på vad man kan förvänta sig efter födseln. Om det stämmer, har antagligen dessa mödrar fått fullt upp.

Rörelsemönstret hos alla foster skiljer sig åt. Hur du upplever och känner av rörelserna beror både på fostrets temperament och på placeringen i magen. Det är till exempel lättare att känna sparkar mot magen jämfört med sparkar mot ryggen.

Är bebisen ovanligt stilla en dag, kan det hjälpa att dricka något sött och trycka lite lätt på magen samtidigt som du ligger avslappnat i sängen eller i soffan. Det kan hända att bebisen sover. Prova igen efter en stund i fall du inte får något svar. Om du är bekymrad, känner minskad aktivitet eller inget över huvud taget, ta då kontakt med din barnmorska. Det är du som bäst känner din bebis rörelsemönster.

Har du varit gravid tidigare, upplever du säkert att rörelsemönstret är annorlunda den här gången. Syskon kan också uppmuntras att kommunicera med bebisen i magen.

Sådana här filmsnuttar är fascinerande och roliga också längre fram när ditt barn blir klar över att han/hon varit i mammas mage. Fram med videokameran eller mobilen och filma, med andra ord!

Vad tyckte du om artikeln?