UncategorizedKul hemma för en femma!

Kul hemma för en femma!

Kul hemma för en femma!
Av Av Marina Nilsson 104 Uppdaterad 25.01.11

Inomhuslekar en regnig dag behöver inte kosta så mycket.
Här är några bra och roliga tips - och inga av dem kostar mer än fem kronor!

Skafferikul för en femma

Ingredienserna i skafferiet blir billigt lekmaterial på många olika sätt. För ett lite större barn är exempelvis ”smakleken” väldigt spännande, där man med förbundna ögon får gissa vilken ingrediens som är på skeden.
Sockerbitar är också roliga. De kan användas som byggmaterial, med lite hobbylim mellan ”tegelstenarna”. Av de vanliga vita kan man göra en igloo, och de bruna passar jättebra för ett riktigt riddarborgsbygge.

Badrumskul för en femma

I badrummet finns mycket skojigt och det är en praktisk lekmiljö för kladdigare lekar. Experimentera exempelvis med att göra extra stora såpbubblor. Det här receptet ger stora, sega bubblor, tack vara innehållet av glycerin, som du kanske har kvar hemma sedan julbaket.
* 2 dl koncentrerat diskmedel, typ Yes.
* 1 dl glycerin
* 1 tsk strösocker
* 8 dl vatten

Prova också alternativa verktyg för att blåsa bubblorna med, till exempel ett litet badminton- eller tennisrack som dras genom luften för ett roligt regn av minibubblor.

Att låna lite ur mammas necessär är en annan rolig badrumslek. Många barn älskar att få lov att sminka en vuxen. Fotografera resultatet!

Vardagsrumskul för en femma

En del lekar kräver ett större rum. Prova exempelvis ”petflaske-bowling” i vardagsrummet, där ett antal tomma flaskor delvis fylls med makaroner eller ärtor för att stå lagom stadigt. Ställ upp i klassisk bowlingformation och använd en tennisboll som klot.

”Laserstrålen” är en annan rolig lek där svårighetsgraden kan anpassas efter barnets ålder. Spänn en tråd (laserstråle) kors och tvärs över rummet. Uppdraget är att hämta ett föremål längst in, men utan att nudda tråden. För ett mer actionbetonat upplägg görs leken på tid till snabb musik.

Retrokul för en femma

Hitta inspiration i din egen barndom. Den hederliga gamla ”loppan” som man viker av papper och skriver olika uppdrag på flikarna, exempelvis ”skäll som en hund” eller ”gör en kullerbytta”, håller än idag.

Den torra känslan av trolldeg på händerna kan också ge deja vu-känslor. Kom ihåg att degen ska knådas länge innan den formas till figurer. En lagom svårighetsnivå som också passar små barn är”kul-troll” där en lite mindre kula (huvudet) placeras ovanpå en lite större kula (kroppen) och en tandpetare sedan körs genom alltihop. Gräddas i ugn 2-3 timmar på 120 grader. Tandpetarspetsen ger barnet något att hålla i när man sedan målar trollet. Limma till sist fast ”håret” (garn, svinto, ull, bomull, päls).

Receptet på trolldeg:
* 2 dl vetemjöl (strukna mått)
* 1 dl salt (rågat mått)
* 3/4 dl ljummet vatten.
* 1 msk olja.

Anpassa leken efter barnets ålder

Ettåringen älskar att härmas och tycker att vanliga, vuxna vardagssysslor är något av det roligaste som finns, som att sopa golvet med en liten kvast, eller att försöka gå några meter i dina skor.

Tvååringen fascineras av sekvenser och när samma sak händer om och om igen. Nu vaknar fantasin och intresset för exempelvis låtsashus och kojor är stort. Gå till tv-handlaren och fråga om en överbliven stor kartong att bygga ett roligt leksakshus av.

Treåringen börjar kunna koncentrera sig lite längre på en lek, och speciellt minneslekar är roliga. ”Gissa nöten” är en klassisk marknadslek med tre likadana skålar som roteras och byter plats på bordet och där det gäller för barnet att komma ihåg under vilken skål nöten egentligen låg.

Fyraåringen känner sig stor, och är mycket medveten om att vissa lekar är för bebisar och att pojkar och flickor är olika. Förståelsen för regler och turordning börjar finnas där och nu kan det bli riktigt roligt att spela olika slags sällskapsspel, även om det förstås kan vara fruktansvärt svårt att vara den som förlorar …

Läs mer: Tips om hur du kan leka med ditt barn – från nyfödd till skolålder

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...