2010 växlar vi ned och går på stickcafé. Vi bakar surdegsbröd och får jämställdhetsbonus. Istället för att vara stolt över ett stressigt arbete är en hektisk livsstil något som hamnat på skämslistan. Nu ska vi boa in oss i ett nyrenoverat hem och bara vara härliga tillsammans.
I familjetidningarna syns glada familjer sitta runt köksborden och äta hembakade kakor. Som om det inte fanns ett jobb att skynda till eller räkningar att betala. Är hemmafrun på väg tillbaka? 50-talsikonen med åtsnörpt midja och en dammvippa i handen.
Få ord rymmer en sådan laddning som just “hemmafru”.
På senare tid har referenserna utökats med Wisteria Lanes desperata hemmafruar och svenska fenomenet Anna Anka.
 
När tidigare generationer kvinnor slagits med näbbar och klor för sin självständighet har många debattörer avfärdat det som idiotiskt att frivilligt kliva tillbaka till spisen och få grupper blir så ifrågasatta. Hur ska det gå om ni skiljer er? Tänk på pensionen!
Förespråkarna kontrar med att det är lika illa att låta barnen spendera majoriteten av sin vakna tid på förskola och båda läger är lika debattlystna.
Att bli hemmaförälder är nog en fantasi som då och då drabbar de flesta småbarnsföräldrar. Män som kvinnor.
 
Det är lätt att få bilden av en tillvaro som en enda lång söndagsbrunch. Slippa jäkten och ta dagarna i sin egen takt. Stressen att hämta och lämna på förskolan och däremellan hinna prestera på jobbet lämnar en ganska matt fredag kväll.
 
Men en befogad fråga är kanske – varför just kvinnan?
Antalet hemarbetande kvinnor har minskat stadigt under flera år. I åldersspannet 15–74 år finns idag 56 000. Hemarbetande män finns det 3 400. Men det intressanta är att de faktiskt ökat med 42 procent sedan 2005.
Det gör åtminstone mig lite nyfiken på vilka de är och hur deras livssituation ser ut. Kanske lever de i förhållanden där föräldrarna turas om att vara hemma med barnen.
 
Tidningen Amelia publicerade nyligen en artikel med rubriken “Vill du ha en hemmaman?”. Det finns något lite löjeväckande i ordet. När Desperate Housewives-karaktären Tom Scavo bestämmer sig för att stanna hemma med barnen blir han både hånad och ifrågasatt. Inte minst av sin fru Lynette som i det fördolda lobbar för att få ut honom på arbetsmarknaden igen.
Tiden med små barn är kort, men inte oviktig. Om man väljer att bita ihop, hoppa av eller skapa ett fungerande pussel är upp till var och en. Men alla letar vi efter balanspunkten mellan tid, karriär och pengar.
 
Hur tänker du?

Charlotte Lundqvist är frilansjournalist och medarbetare på Babyvärlden.se
 
Läs mer på temat hemmaföräldern: 

 
 
 
Vad tyckte du om artikeln?