UncategorizedKristin räddade dottern (2) från att drunkna

Kristin räddade dottern (2) från att drunkna

Av Av Nanna Baldersheim. Foto: privat 74 Uppdaterad 12.05.11

Kristin hittade sin tvååring livlös på magen i en ankdamm. Småbarnsmamman hade precis gått en kurs i livräddning, och det räddade dotterns liv.

Det var en helt vanlig sommardag för Kristin Engedahl och hennes familj. De var på besök hos morbrorn till Henriette (nu åtta, då två år) och den lilla flickan lekte ute i trädgården medan de vuxna satt och pratade.

– Efter några minuter märkte vi att Henriette var borta och vi började leta. Ögonblicket då jag såg henne flyta livlös på magen i ankdammen glömmer jag aldrig, berättar Kristin.

Ankdammen var säkrad – men inte tillräckligt

Henriette hade inte varit utom synhåll i mer än sju minuter, men ingen vet hur länge hon hade legat i dammen, som var säkrad med staket och lås. Trots det kunde alltså den lilla flickan ta sig in.

– När jag såg henne flyta i vattnet och hörde de andra skrika runt mig tänkte jag att nu måste jag bara samla mig och göra det jag måste. Först trodde jag att hon bara hade svalt lite vatten och jag klämde på hennes mage för att få ut det, men så märkte jag att hon inte andades, och hittade ingen puls.Jag fick ingen kontakt med henne och då startade jag hjärt-lungräddning.

Henriette var bara två år då hon nästan drunknade i en ankdamm. Bilden är från den tiden. 

Kristin berättar lugnt om de dramatiska minuterna denna eftermiddag för sex år sedan. Hon klarade att behålla lugnet när det som bäst behövdes. Att hon som förskoleanställd precis hade gått livräddningskurs räddade alltså livet på hennes egen dotter, det är Kristin överygad om.

– Läkaren sa efteråt att Henriette inte hade överlevt utan den första livräddningen hon fick av mig på plats. Jag höll på i något som kändes som en evighet, men det hände ingenting. Jag höll på att ge upp, men så plötsligt drog hon efter andan. Sen inget mer, men det var såklart tillräckligt för att jag skulle fortsätta.

– De hittade puls

Kristin höll på med hjärt-lungräddning på den lilla kroppen i tio minuter. Då kom frivilliga från den lokala brandstationen och tog över.

– De hittade puls. Och sen kom helikopterambulansen och de kopplade henne till en respirator. När hon kom fram till sjukhuset hade hon en kroppstemperatur på endast 28 grader.

Kristins lilla dotter låg kopplat till respirator i nästan ett dygn innan hon vaknade och kunde andas själv igen.

– Jag jobbar i förskolan och vi måste kunna livräddning. Bara två månader före olyckan hade vi en livräddningskurs på förskolan och jag minns att jag sa att jag hoppas att jag aldrig behöver använda mig av kunskapen med mina egna barn, för då vet jag inte om jag skulle klara det.

Henriette har blivit åtta år, och tack vare att hennes mamma kunde livräddning har hon idag inga men från olyckan.

Kristin tycker att livräddningskurs borde vara obligatoriskt för alla föräldrar.

Precis som du inte får köpa bil utan körkort borde man inte heller få ha barn utan att kunna livräddning. BVC eller kommunerna borde erbjuda gratis livräddningskurs till alla föräldrar eftersom de första minuterna, innan räddningspersonal är på plats är så viktiga.

 Hur går det med Henriette i dag?

– Hon har inte utvecklat någon rädsla för vatten, tack och lov. När olyckan skedde gick hon på den förskola där jag jobbar, och jag passade på att ta med henne i bassängen tillsammans med de andra barnen kort efter olyckan och varje vecka en tid därefter så att hon inte skulle vara rädd. Och det fungerade bra, för Henriette älskar att bada!

 

Livräddning för barn under 1 år

(kolla först om barnet andas):

  • Starta med 5 inblåsningar
  • 30 bröstkompressioner
  • 2 inblåsningar

  • Därefter 30 bröstkompressioner igen, följt av 2 inblåsningar.
  • Fortsätt att växla mellan 2 inblåsningar och 30 bröstkompressioner.
  • Ring 112 så snart som möjligt
  • Bröstkompressioner gör du såhär: Tryck mitt mellan bröstvårtorna. Komprimera en tredjedel av bröstkorgens tjocklek med en takt på 100 kompressioner i minuten. Tryck med två fingertoppar (pekfinger och långfinger) på bröstkorgen eller grip rund barnets bröstkorg med båda händer och tryck med båda tummar på bröstkorgen.
  • Inblåsningar: Varje inblåsning bör ta ca. en sekund och avslutas när bröstkorgen häver sig.
  • Inblåsningar gör man genom att täcka både näsa och mun till barnet med den egna munnen. 
  • Tips: För att veta hur snabbt du ska trycka ned bröstet kan du trycka i takt till discolåten ”Staying alive” av BeGees.

Källa: Norsk luftambulanse  


Fotnot:
Många BVC erbjuder livräddningskurser. Ett annat alternativ är Röda Korset och liknande organisationer.

 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...