Ser du fram till jul, när din ettåring sitter vid granen och ska öppna sina klappar, men river dig lite i håret när andra frågar vad han eller hon ”önskar sig”?  Här är några julklappstips.

För ettåringar är allt det där med jul och julklappar inte helt förståeligt. Chansen att de får fler klappar än vad de orkar öppna är också stor. Kanske klarar det att öppna ett par stycken innan de blir helt uppslukade av ett paket och kanske somnar den lille innan allt är överstökat.

Det är smart att tänka över både vad man själv ska ge för klappar och vad man ska önska av familj och vänner. En god mix är att föredra.

Läs också: Dilemmat med nöten

Här är några förslag:

Ullkläder
Ull är perfekt för årstiden och ditt barn kan aldrig få för mycket bra och varma kläder. Till skillnad från när du själv var barn så kliar inte dagens ylleplagg och inget andas och håller värmen lika bra som ull. Lager på lager med ull är det bästa, så skriv upp yllekläder på önskelistan.

  

 

 

 

Upp och stå giraff
Det finns många typer av leksaker som hjälper barnet i sin strävan att ställa sig upp och börja gå. Här är ett exempel: Denna giraff har öron som handtag som barnet kan hålla sig i när han/hon reser sig upp. Låt bollen rulla från giraffens mun ner till botten. Med musik, ljud och ljus

 

 

 

 

Laksaksförvaring
Om inte barnet redan nu har högar med leksaker är chansen stor att det kommer att vara fallet efter jul. Det finns många finna, roliga och praktiska förvaringsboxar etc. som inte bara är praktiska utan även dekorativa Till exempel dessa klossar.

 

 

 

Träleksaker
Träleksaker är underbara vackra och tidlösa och med en speciell känsla. Till exempel den här fina brandbilen från Pintoy

 

 

 

 

Sebra docka
Superfin virkad docka i klassisk nostalgisk stil. Mycket i kollektionerna är handgjorda och tillverkade i naturmaterial som trä, bomull och ull.

 

 

 

 

 

Gåbil
Att åka runt på fyra hjul er en dröm för många små spralliga ettåringar och det blir inte mindre spännande om gåbilen har ett roligt utseende.

 

 

 

 

 

Klosslåda
Färgglada klossar i olika former med som ska stoppas ned i till exempel en låda är lika roliga som nyttiga. Använd även klossarna till att bygga torn och annat.

 

 

 

 

Bok
En bok eller medlemskap i en bokklubb betyder mysstunder tillsammans med ditt barn. Dessutom är det bra för barnet. Barn som blir lästa för utvecklar ett rikare ordförråd och får använda sin fantasi.

 

 

 


Knoppussel
Pusselbitarna är stabila, greppvänliga och lätta att hantera även för de allra minsta barnen. De utvecklar dessutom barnens koncentration.

 

Det finns heller ingenting som hindrar mor- eller farföräldrar eller andra från att sätta in pengar på barnets sparkonto eller att önska sig praktiska saker som barnet behöver. Klapparna till ettåringen behöver heller inte vara dyra och det är säkert inte för inte som det talas om att pappret rund klappen oftast är mer spännande än själva innehållet. Lite dyrare varianter som barnet kommer använda i flera år framöver kan också vara populära, (speciellt hos föräldrarna).

Lycka till med julklappsinköpen och god jul!

Läs mer: Så uppfattar små barn julen

Vad tyckte du om artikeln?