Med fem barn behöver man inget jobb för att hålla sig sysselsatt. Madeleine Wallin bestämde sig för att hoppa av ekorrhjulet och stanna hemma med sina barn – fyra pojkar och en flicka. När Madeleine Wallin väntade sitt fjärde barn bestämde hon sig för att inte återvända till jobbet. 
– Jag vaknade upp och kände: Vad håller vi på med? Varför ska man jobba för att man måste och lämna på dagis för att man måste. Familjen mådde inte bra, säger Madeleine.
Hon lämnade jobbet som personlig assistent för att bli hemmamamma och få tid för barnen.
 
Madeleines man var till en början inte överens med henne. Ekonomiskt blev det betydligt tuffare för familjen. Men själv har hon aldrig tvivlat på sitt beslut.
 
– Det går före ekonomin. Vi har varit tvungna att låna pengar av våra föräldrar flera gånger för att få det att gå ihop, säger Madeleine.
Vad de förlorat i levnadsstandard känner hon att de tar igen i sina relationer.
 
– Jag kan säga att jag känner mina barn utan och innan, säger Madeleine.
För dem har det inneburit en stor trygghet att alltid ha en vuxen hemma. Men till en början tyckte de att det var lite konstigt:
– Det tyckte att jag skulle jobba för att passa in bland de andra mammorna.
Nu har killarna ändrat sig och säger att de själva ska bli hemmapappor när de blir stora.
 
Madeleine tycker inte att det är någon lyxtillvaro att ta hand om hushållet. Att ta ansvar för fem barn kan vara “urjobbigt”.
 
– Man kan bli helt frustrerad om man inte får utvecklas. På en arbetsplats gör man det men hemma måste man ta tag i det själv.
 
Själv känner hon att hon blivit betydligt bättre på att hantera relationer av att ta hand om barnen på heltid. Men på senare tid har det också inneburit en oväntad skjuts i karriären.
 
För att få vuxenutbyte engagerade Madeleine sig i föräldraorganisationen Haro och erfarenheterna av att vara hemma har gjort att hon nu får åka runt på internationella konferenser om familjepolitik. Härnäst ska hon diskutera kvinnokonventionen i New York och hon och mannen turas om att vara hemmaförälder.
– Till en början kände jag starkare för att vara hemma. Nu är det viktigt för oss båda.
 
Till föräldrar som funderar på att stanna hemma säger Madeleine:
 
– Tveka inte. Man ska leva så som man själv känner är rätt.
 
Men hon råder den förälder som arbetar att fortsätta ta ansvar:
– Även om man är hemma så behöver man bli avlöst i bland. Barnen är fortfarande bådas ansvar.
 
FAKTA
Namn: Madeleine Wallin
Ålder: 44 år
Familj: maken Magnus och barnen Benjamin 21, Alexander 18, Jonathan 15, Maja 10 och Zackarias 7.
Yrke: hemmamamma och ordförande för föräldraorganisationen Haro, president för Europeiska paraplyorganisationen FEFAF, deltar i EU-projektet Familyplatform
 
Fotnot: Kvinnokonventionen – konventionen om avskaffande av all slags diskriminering mot kvinnor – antogs av FN:s generalförsamling 1979. Konventionen trädde i kraft i september 1981.
 
 
 
Vad tyckte du om artikeln?