UncategorizedJurist Hanna - hjälper dig med det finstilta

Jurist Hanna – hjälper dig med det finstilta

Av Pernilla Gudmundsson Renco 74 Uppdaterad 04.07.08
Först ville hon bli psykolog men valde juridiken. Och skillnaderna är kanske inte så stora som man kan tro. För det är mötet med klienten och att få samtala, utreda och hjälpa till i en ofta besvärlig situation som motiverar Babyvärldens jurist, Hanna Gustafson.
- Mina klienter är ofta i någon form av kris och jag får sitta och lyssna mycket. Det går inte att bara köra på med det juridiska direkt utan omständigheterna och detaljerna i det enskilda fallet är viktiga.
Varför blev du familjerättsjurist?
Under juristutbildningen tyckte jag det var jättespännande frågor och valde det som specialinriktning. När jag sen gjorde praktik på en byrå som sysslade med familjerätt kände jag att jag hade gjort helt rätt val.
 
Vilka frågor är det du kan hjälpa till med?
– Vårdnadsfrågor i separationsfall, umgängestvister, frågor om äktenskap och samboskap, boendefrågor, testamenten och bodelningar, arvsrätt och arvstvister. På Familjens jurist kan vi även ge konsultation i övriga rättsliga frågor.
Finns det några situationer som återkommer, vanliga fall?
– Varje fall är faktiskt unikt eftersom omständigheterna är så olika. Men en sak som har ökat är att fler skriver äktenskapsförord och samboavtal. Kärnfamiljen förändras och det är inte lika tabu att tänka på att skydda sig själv längre. Faktum är ju att hälften av alla äktenskap i Sverige slutar i skilsmässa.
 
Vad är viktigt att tänka på när man lever i ett parförhållande och/eller har barn?
– Jag brukar faktiskt råda alla sambor med barn att gifta sig. Många tror att det inte är så stor skillnad på att vara sambo och gift, och det stämmer på så sätt att om man som sambor separerar så delas bostad och bohag som införskaffats under sambotiden på hälften oavsett vem som har betalat. Men om den ena föräldern dör så kan man hamna i en knivig sits. Då har nämligen barnet direkt rätt till arv efter den avlidne föräldern och det kan handla om att man måste sälja hus och hem för att ha råd att lösa ut barnet. Det finns inget sätt att förhandla bort detta om olyckan är framme. Överförmyndaren träder nämligen in och ser till att barnet får sin arvslott oavsett omständigheterna. Om föräldrarna är gifta och har gemensamma barn skiftas däremot inte arvet förrän båda föräldrar avlidit.
 
Vad gillar du att göra när du inte jobbar?
– Jag tränar så mycket yoga jag hinner, umgås med vänner och gillar att laga mat. Sen tycker jag det är kul med inredning. Jag och min sambo har en del projekt igång.
Sambo?!
– Ja, vi är ”bara” sambo, men det är okej eftersom vi inte har några barn, säger Hanna Gustafson och skrattar.
 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...