Allt fler har börjat övervaka barn med gps-teknik. Datainspektionen ser nu integritetsproblem med övervakningen och inleder nu en utredning.

Läs också: Sov för fan!

På Babyvärlden har vi tidigare skrivit om GPS-tracking av barn. Både utifrån att tekniken finns tillgänglig för enskilda föräldrar och att den på prov börjat användas på förskolor. Bland annat på förskolan Kronprinsen i Malmö.

Det hela går ut på att barn kan utrustas med GPS-sändare som gör det enkelt att hela tiden veta var de befinner sig. Barnens position kan ses på en karta i datorn eller i mobilen.

Spåra ditt barn med GPS

Enligt Jonas Angvall på Datainspektionen är det bland annat via media man blivit uppmärksammade på det ökade intresset gällande GPS och barn-tracking. Detta medför nu att Datainspektionen tillsätter en utredning för att kunna fatta beslut om hur man bör gå vidare. Utredningen inleds med enkäter till förskolor.

– I första hand handlar det om att få en överblick. Vi vill först veta hur utbrett det här är, och om förskolorna förstår att de omfattas av Personuppgiftslagen om de hanterar sådana här personuppgifter, säger Jonas Agnvall på Datainspektionen.


Falsk trygghet
När tekniken först började marknadsföras i Sverige manade Datainspektionen till förnuftigt bruk. Man menade att det kunde ge föräldrarna en falsk trygghet. Framförallt beroende på att möjligheten att spåra upp ett barn inte utesluter att något farligt kan hända. Samtidigt konstaterade man att det var lagligt. Nu har användningen spridit sig och därför väljer man att se noggrannare på fenomenet.

Läs mer: Koll på dagisgruppen med GPS


Vad tyckte du om artikeln?  
Föregående artikelNu ger hon kritikerna rätt!
Nästa artikelNakenapan
DELA