"Min flickvän brukar säga att jag är en liggkille och jag brukar säga att hon har legat med halva Sverige. Det är kärleksfulla skämt och naturligtvis inte riktigt sant, men jag tror inte att någon av oss under någon period i våra vuxna liv har legat så lite som vi har gjort sen vi fick barn..."

”Vår samlagsfrekvens, som det så upphetsande heter, har aldrig tidigare varit så låg.Frågan är om det har så mycket med trötthet att göra, som det har att göra med det faktum att ens rutiner så radikalt förändras. Tidigare i livet så händer det när det händer (men det händer), men med småbarn i familjen så måste det hända på givna tider. Det måste hända när barnet sover och det måste hända under samma luckor som en massa andra saker också måste hända.
 
Och när man inte är van att behöva planera för det och det inte är någonting som kommer av sig självt, så ligger det kanske närmare till hands att man nästan slutar, snarare än hittar nya vägar. Man kan ju tycka att det inte gör så mycket och att det får ta den tid det tar. När barnet har blivit lite äldre så vänder det och man kommer in i sina gamla rutiner igen. Men jag tror inte att det fungerar på det sättet. Jag tror inte att det är någonting som bara helt plötsligt börjar ske naturligt igen, utan någonting man aktivt måste jobba fram.
Hur oromantiskt det än låter så tror jag att många småbarnsföräldrar skulle behöva ett liggschema, för att inte helt tappa greppet om sina sexliv. Därifrån ökar nog chansen till att det någon gång ska börja ske naturligt igen.
 
När samlag och hänga tvätt ska stå på samma schema, så försvinner onekligen en stor portion spänning, men då kanske man kan ta hjälp av en uppeggande förspelsfras. En variant skulle kunna vara: ”Älskling, det är fredag, ikväll smäller det”
 
/frilansjournalist Daniel Pernikliski

Ny studie om sexliv under småbarnsåren

Vad tyckte du om artikeln?