Mammorna och papporna får stanna så länge de behöver. De erbjuds boende på hälsohem med varma bad, massage och god mat både före och efter förlossningen.

Det fria vårdvalet gör det i dag möjligt att själv välja var man vill föda. Därför vill Sollefteå BB fylla den näst intill tomma avdelningen med föderskor från hela Sverige. Dessa föderskor och deras män kommer att erbjudas en trygg och harmonisk förlossning med fokus på både omtanke och lyx.

Läs: Detta klarar du dig utan när du ska föda

Barnmorskan Karin Leiknes, initiativtagare till BB-satsningen, tror att de långväga gästerna kan bli fler framöver.

– Kvinnor från storstadsregionerna kan behöva åka flera mil för att föda om sjukhusen på hemorten är fullbelagda, säger hon.

I storstadsregionerna ser situationen helt annorlunda ut. Omtanke och lugn känns här avlägset och man har svårt att kunna planera sin förlossning. Även om man fått en plats där man ska föda så måste man vara beredd på att det hela tiden kan ske saker. Dagen för förlossningen kan det till exempel vara fullt med resultatet att man skickas 15 mil eller mer för att föda. På många större sjukhus är det dessutom närmast en omöjlighet att få stanna kvar efter en normal förlossning.

BB-turism
Denna situation har man tagit fasta på när man funderat över hur man ska få fler till att föda på Sveriges minsta BB i Sollefteå. Därför har man börjat samarbeta med ett närliggande spa-hotell där familjerna kan ta in några dagar innan förlossningen. Rummen som står till förfogande är bekvämt och inredda. Bland annat med bubbelpool.

Läs också: Leksaksbjörnar, dockor och bilar till förbannelse

Källa: allehanda.se

Vad tyckte du om artikeln?  
Föregående artikelMin mormor björnen
Nästa artikelGraviditet och Facebook
DELA