Ett barn beräknas kosta drygt en miljon fram till sin 19-årsdag. Hur har vi råd med det?!

Ett barn, 1 miljon, två barn 1, 8 miljoner. Konsumentverket och bankerna bygger sina beräkningar delvis på schabloner. Alla familjer består inte av två föräldrar med två inkomster, två bilar och med sparade barnbidrag på banken, liksom. Men om man ändå utgår från dessa kalkyler så handlar det om två saker: inkomstbortfall på grund av föräldraledighet och ökade kostnader för barnet.

Så ser ditt barn ut i magen!

Swedbank har räknat ut vad ett barn kostar från födseln till sin 19:e födelsedag och kommit fram till att det första året är det allra dyraste. Totalt räknar man med att det kostar 78 000 kronor för en genomsnittsfamilj, barnbidraget inräknat. Då har man förutom bebisutrustningen också räknat in inkomstbortfall under föräldraledigheten (två föräldrar som tar ut 6 månader var) och högre boendekostnad.

Beräkningarna utgår från att familjen bor i hyresrätt och att man får barn utan särskilda behov. Om familjen skulle köpa hus ökar kostnaderna. Detsamma gäller om man köper en större bil eller ytterligare en bil. Drygt 1 miljon kronor mer går åt om man behöver en extra bil i 19 år, enligt Swedbank.

Men utan barn- och studiebidraget skulle miljonkostnaden vara ännu högre, nära 1, 3 miljoner kronor för ett barn och 2,3 miljoner för två barn. Ökade kostnader för semestrar är inte medräknade i kalkylen.

Chans att börja leva annorlunda
Den största utgiftsposten är förbrukningsvaror, mat och kläder. För den ekonomiskt sinnade finns här pengar att spara. Föräldraledigheten kan faktiskt bli en tid då man lever billigare än normalt. Som hemmaförälder slipper man pendlingskostnaderna till jobbet och dyra luncher på stan. Genom att laga maten själv och göra en veckoplanering kan man spara mycket pengar.

Kanske går det också att låna ihop en del av utrustningen som barnet behöver från vänner och familj. Då behöver den inte kosta en krona. Men är man först ut bland vännerna behöver man inte misströsta. Andrahandsmarknaden för bebisprylar är enorm. Köp på Blocket eller Tradera och håll utkik efter barnloppisar. Där går det ofta att fynda både möbler och barnkläder.

Vilken föräldratyp är du – när det gäller ekonomi?


Sparknep
Vill man trots allt köpa nytt så är det en bra idé att jämföra priserna på nätet. Särskilt för större investeringar som en barnvagn. Ett annat sparknep är att helt enkelt a lite is i magen och handla när behov uppstår. Oftast är inköpslistorna lite väl långa. Fråga föräldrar i bekantskapskretsen vilka grejer som verkligen är nödvändiga och vänta med blöjhinken med de parfymerade soppåsarna.

Är det dyrt att ha barn? Vilka är dina bästa spartips?

Anna, 37. Familj: Simon 6 år

Jag tycker inte att det är så fasligt dyrt att ha barn just nu.

Det är klart att det kostar, men inte några orimliga summor. Vi ärver eller köper kläder på Blocket. Jag har inte ens en tv utan vi kollar på barnprogram på nätet.

Vi åker inte på utlandssemestrar för vi har inte råd. Istället åker vi och hälsar på familjen och det uppskattas lika mycket. Simon tränar fotboll och det tar lite tid och pengar, men eftersom vi inte spenderar en massa stålar på nya leksaker och kläder så funkar det ändå.

Mats, 38. Familj: en
dotter 5,5 år, ett barn
på väg


Mats:
Nja, egentligen inte men visst kostar det om man tänker efter. Tror nog att det kommer att kännas dyrare när barnen blir äldre och fritidsintressen kommer in i bilden. När barnen är små är det givetvis blöjor och barnmat som kostar, men det blir ju billigare när de börjar äta vanlig mat.

Kläder och skor kostar hela tiden. Vi köper en hel del begagnat både av vänner med äldre barn och på Blocket. Både leksaker, möbler och kläder.

 

 Karin, 38. Familj: man,
dotter 8 år och son på
snart 2 år

Karin: Jag tycker man vänjer sig successivt vid utgifterna och anpassar sig efter dessa. Om jag inte hade haft barn hade jag med all säkerhet inte haft mer pengar över för det. Då hade jag nog spenderat mer på sig själv.

Charterresor och aktiviteter är det som kostar- framför allt när barnen börjar bli lite större tycker jag att det kan dra iväg. Ridning är ett dyrt intresse. Vinterkläder. Framför allt bra skor är dyrt tycker jag. Och allt ska införskaffas på en och samma gång och då känns det i plånboken. Vi är ett gäng kompisar vars barn ärver kläder hejvilt från varandra. Och alla är nöjda och glada och kläderna kommer till användning både två och tre gånger. Perfekt både ekonomiskt och ur miljösynpunkt.

Det behöver inte kosta en massa pengar för att vara roligt. Att packa en kaffekorg och ge sig ut i skogen är något både barn och föräldrar mår bra av och kostar inte många kronor. Ofta krånglar man till det som föräldrar men ofta uppskattar barnen de mest enkla sakerna.

Källor:

Swedbanks kalkyl

Vad tyckte du om artikeln?