Att utöka familjen med ett tredje barn har blivit allt vanligare sedan det sena 90-talet, enligt Statistiska Centralbyrån SCB. Trenden är starkast i storstadsområdena och bland högutbildade med hög inkomst.

Framför allt är det 80-talisterna som får barn tidigare och oftare.

 

– Det är status med många barn. Det visar att man är lyckad. På samma sätt som ett fint hus, en framgångsrikkarriär eller dyra märkeskläder. Det visar att man har råd, säger Marina Nilsson författare till bland annat Hemmafru 2.0 .

 

Fler vil bli hemmafruar

Trenden att skaffa många barn hänger samman med att fler och fler vill bli hemmafruar. För inte så länge sedan ansågs det okultiverat och gammaldags att vara hemmafru och att ha många barn. Det sågs som en symbol för låginkomst och fattigdom. I dag är det inte längre så.

 

– Tanken om att vara hemmafru har blivit både fin och accepterad. En otryggvärld gör oss mer trygghetssökande och tillbakablickande, säger Marina Nilsson

 

Sannolikheten för att man gör slag i saken och faktiskt avstår från karriär etc. för att i stället stanna hemma med barnen ökar med ju fler barn man skaffar sig.

 

– Har man tänkt bli hemmafru fullt ut, underlättar det om man har fler barn. Har man en hel flock med ungar så kan man ha ett hemma-dagis, säger Marina Nilsson

 

Trenden med att ett tredje barn blir vanligare kan medföra att SCB gör om sina prognoser om fruktsamheten hos svenska kvinnor. Fruktsamheten, ett mått på hur många barn kvinnor föder, är i dag omkring 2.

 

Läs: Har du koll på solen?

Vad tyckte du om artikeln?