Sommar och semestertid för många. För småbarnsföräldrar som veckans debattör Lisbeth Pekkari är det en allt annat än avslappnande tid på året.
Så är det då dags för en av årets höjdpunkter, sommarsemester. Den tid då man ska hinna slappna av, umgås extra mycket med sina barn och hitta på skojiga familjeaktiviteter, slutföra alla påbörjade renoveringsprojekt, äta god mat och ha en massa mysig vuxentid tillsammans med varandra.
 
Antalet punkter på listan innebär per automatik att ”slappna av” blir en omöjlighet, så den punkten kan man stryka direkt. Men umgås med barnen, det kan man i alla fall göra! Ett par dagar senare inser man att dagis är en skänk från ovan och att det är mer semester att vara på jobbet och bli jagad av chefen. Sedan börjar Tradera och Blocket se väldigt lockande ut och man vaknar på nätterna och kommer på jättebra formuleringar som man kan använda för att sälja barnen. ”Mycket anpassningsbar och lättlärd”, det borde väl nån nappa på?? Snälla!?
 
Med barnen hemma kan man också rätt snabbt konstatera att ”slutföra alla påbörjade renoveringsprojekt” får strykas från listan, om man inte räknar in graffitiliknande ”konst” på golv, väggar och möbler.
Det kan i och för sig vara något att stoltsera med under hösten när man ska ha ett chict cocktailparty med spännande och intressanta gäster som minglar runt och betraktar färgfläckarna på soffan och frågar vilken innovativ designer som gjort mönstret. Eller vänta, det var ju inte jag, det är ju på film de gör sånt. Tillbaka till verkligheten.
 
Äta god mat klarar väl alla av i alla fall? Grillbriketter, tändvätska och tändstickor. Sedan spelar det ingen roll om man grillar kött, korv eller leksaker, allt smakar likadant och lika gott bara det har fått ligga på grillen en stund. Grillar man leksaker så underlättas städningen av lekrummen sedan, det kan vara värt att fundera över…
 
Så var det vuxentid då. För er som har haft barn några år kan jag fräscha upp minnet och berätta att vuxentid är sånt man hade massor av innan man fick barn. Skillnaden mellan nu och då är att då förstod man inte att ta vara på den, nu somnar man när den råkar inträffa.
 
Vill man vara lite extra tokig så kan man förstås hyra ut barnen till mor- och farföräldrar och boka in en weekend på hotell för att ha riktig kvalitetstid med varandra (kvalitetstid = somna framför TV:n på hotell istället för hemma). Med lite tur hinner man äta middag innan man somnar och att äta middag utan barn vid bordet är ju bara bara det en upplevelse, . Då kan det vara klokt att tänka på att det finns vissa etikettregler som man bör beakta:
 
Det är inte okej att dela sin partners mat i småbitar, inte ens om man gör det på rutin och knappt märker att man flänger runt alla tallrikar på bordet och delar allt i småbitar.
 
– Vin är inte vatten och bör inte drickas i samma tempo som man normalt intar vatten eller annan måltidsdryck när man äter på stående fot med disktrasan i handen. Missar man denna regel så infaller kvalitetstiden (se förklaring ovan) sannolikt väldigt mycket fortare än beräknat.
 
Och om man (mot förmodan) överlever semestern så behöver man inte vara ledsen när den tar slut. Det är ju snart jul… och påsk… och midsommar… och sedan är det semester igen.
 
/Lisbeth Pekkari
 
Lisbeth Pekkari jobbar som planerare för Kiruna kommun som hon också bor i med maken Robert och döttrarna Hanna, Lisa och Maja. På fritiden driver hon ”Bloggen som säkert kommer byta namn flera gånger” , skriver krönikor på och försöker läsa böcker samtidigt som hon inleder diverse renoveringsprojekt som nästan aldrig blir slutförda.
Vad tyckte du om artikeln?  
Föregående artikelDebatt: ”Älskling, det är fredag, ikväll smäller det”
Nästa artikelÄr du gravid?
DELA