I alla kulturer där männen som grupp har mer makt än kvinnorna så är det en del av ojämställdheten att det inte finns ett gemensamt vedertaget ord för flickor och kvinnors kön. Det skriver jämställdhetskonsulten och författaren Kristina Henkel.

I början av maj 2003 beslutade RFSU att både flickor och pojkar har rätt till ett allmänt, positivt och vedertaget namn på sitt kön. Både flickor och pojkar har rätt att betraktas som hela människor med kön, men fortfarande får många flickor höra att: ”flickor har ingen snopp”.
 
RFSU beslutade därför att ge flickornas kön namnet Snippa. Detta namn vann även när tidningen Förskolan hade omröstning. År 2006 skrevs Snippa in i Svenska Akademins ordlista.
 
Varför är ett namn på flickors kön så viktigt? Ja, det finns en rad goda argument.
 
För att kunna vara stolt och känna glädje över sin kropp är det viktigt att få information om hela sin kropps anatomi och få ord för att kunna benämna och tala om sin kropp. Därför är det viktigt att få ett namn på sitt kön.
 
Jämställdhetsarbetet måste börja tidigt. Att bli behandlad som likvärdiga människor innefattar även att alla barn har något mellan sina ben. Att bli betraktad som ett barn som inte har snopp är diskriminering.
 
Förhållande till sitt könsorgan påverkar en människas skapande av sin sexualitet. Att ha ett ”inte”-kön eller ett könsorgan som endast är något personligt, hemligt och undangömt påverkar flickors och pojkars bild av flickors och kvinnors sexualitet. Vilket i förlängningen leder till ojämlikhet på det sexuella planet.
 
Det är också nödvändigt att svenska språket får ett gemensamt ord för flickors kön. Det är fint med egna personliga smeknamn på flickors kön, men poängen är att om alla använder samma ord så kan flickorna och vi allihop tala om snippan och alla vet vad de andra menar.
 
En del tycker att det är kulturellt känsligt att prata om namn på flickors kön,men det handlar inte om specifika kulturer utan snarare om att i alla kulturer där männen som grupp har mer makt än kvinnorna som grupp, så är det en del av ojämställdheten att det inte finns ett gemensamt vedertaget ord för flickor och kvinnors kön.
 
Självklart är det även viktigt att pojkar och män också anammar ordet snippa i sitt språk.Det känns ovant i början, men efter att ha sagt snippa några gånger så finns det och du kommer känna en lättnad att äntligen ha ett namn på ”det där nere”.
 
 
Kristina Henkel arbetar med jämställdhetsutbildning för förskola och skola och driver utbildningföretaget Jämtällt.se. Hon är tillsammans med Marie Tomicic aktuell med boken ”Ge ditt barn 100 möjligheter istället för två”. Kristina bor i Alvik, gillar att plantera, gräva i jorden och stå på huvudet. Hon är förälder till ett litet och ett mellanstort barn.
 
Skriv till vår debattsida!
Babyvärlden.se är en mötsplats för alla med barnet i fokus. I vårt diskussionsforum kan du ventilera allt som rör ditt barn med andra i samma situation. Under vår debattvinjett publicerar vi lite längre, välskrivna artiklar med tydliga åsikter om någon aspekt av föräldraskapet, åsikter som kan skapa debatt. Vill du bidra med en debattartikel så skickar du den till info@babyvarlden.se. Skriv kort, max 4000 tecken.
 
 
Vad tyckte du om artikeln?