Inga idéer och tomt i plånboken? Babyvärlden tipsar hur du kan få ihop snabba pengar till semestern och vart familjen kan åka för en hyfsad billig penning.

För att fort kunna skramla ihop semesterkassan kan du ta dig en ordentlig titt i källaren bland sparade saker och ställa dig frågan ”behöver jag verkligen den här?” Sälj sedan av sakerna på Blocket eller Tradera. Ibland blir man förvånad över hur lite ting man egentligen behöver.

Ett ytterligare sätt att sälja saker är att hyra ett bord på en lokal andrahandsmarknad för att där sälja av dina saker. Eller varför inte sätta upp ett bord utanför ditt hem och bli av med allt tillsammans med barnen. En garanterat uppskattad aktivitet bland de små!

Fler tips som sparar pengar åt familjen…

Det går att spara stora semesterpengar genom att byta hus med någon under ledigheten. Numer finns det flera bra sidor på internet som hjälper dig att hitta ett hus i eller utanför Sverige. Två av nätsidorna är bostadsbyte.com & fritiden.se .

Sverige är ett stort land att leta sig igenom, men kanske finns det flera outforskade ställen i din närmiljö? Och skulle ni föredra att bo borta några nätter behöver det inte betyda stora kostnader.  

– Om man vill ge sig av och bo någonstans, ta och prova på att bo i tält eller på ett vandrarhem, det kan bli ett kul äventyr! säger konsumentvägledare Catharina Almlöf i Gävle som tipsar om att kontakta turistbyrån i varje stad för råd till prisvärda och gratis aktiviteter.

Jenny Engström på STF är glad att föreningen har så många bra alternativ för barnfamiljer med sina 320 olika vandrarhem runtom i Sverige.

– Många väljer att bo just på vandrarhem för att det är så personligt. Barnen hittar lekkamrater direkt och man hälsar alltid på andra gäster när man möts i sällskapsrummen, säger hon. 

Catharina Almlöf ger också förslaget till familjer med lite äldre barn att ha familjerådslag och då berätta hur mycket pengar man har att röra sig med. Kanske kan man tillsammans satsa på en aktivitet som får kosta lite mer och sedan utforska närmiljön och göra saker hemma.

Om man siktar på en gratis semester, i den mån det går, finns två utmärkta sidor att spana in. Vår huvudstad utforskas gratis med hjälp av sidan gratisistockholm.nu. En annan, gratisnojen.se skriver om kostnadsfria aktiviteter i flera svenska städer.

Billiga färdmedel

För att ta sig fram billigt och smidigt kan det vara läge att kolla efter tåg. SJ har bra sommarerbjudanden och det bästa av allt är att barn upp till 15 år åker för endast 5 kronor per dagsresa i vuxet sällskap. Ett annat sätt att ta sig till och från platser är att gratis köra en fulltankad bil åt hyrföretaget Hertz som kallar konceptet för Hertz Freerider. Eftersom bilar behöver fraktas till speciella ställen åt företaget är detta ett praktiskt alternativ som gynnar både förare och uthyrningsfirma.  

Vart i Sverige kan familjen åka som inte behöver kosta skjortan?

Babyvärlden har letat upp prisvärda och några helt gratis utflyktsmål i Sverige från söder till norr:

Kolla in hur kossorna mjölkas:Wapnö gård utanför Halmstad kan man gå runt och se hur kossorna har det i och utanför ladan. Missa inte den stora mjölkkarusellen som mjölkar dem varje dag klockan 14. Eftersom gården har ett eget mejeri kan man som liten lätt förstå hur mjölken egentligen hamnar på matbordet. Ett gratis pedagogiskt nöje!

Träffa och klappa 200 smådjur: I skaraborgska Tibro kan man besöka ortens Mini Zoo. Getter, kaniner och marsvin är några av de boende som huserar i den kostnadsfria djurparken.  

Besök Törnrosas slott, Mormors stuga i sagan Rödluvan, Mors lille Olle och fler: 11 mil väster om Stockholm ligger Malmköping med barnvänliga och KRAV-märkta parken Sagostigen. Ett prisvänligt alternativ som säkerligen trollbinder vartenda barn. I sommar kommer dessutom teatern Prinsessan på Ärten att spelas. Barn från 2 år kostar 50 kr och vuxna betalar 100 kr.

Plaska i ett Piratbad: Hos Aqua Nova Äventyrsbad i Borlänge kan barnen busa runt bland vågbassänger och massagebubbelbänkar. För de allra minsta finns ett piratbad med 28 cm högt vatten att besöka. Barn 3-9 år betalar 50 kr och vuxna 100 kr.

Fjällvandra med barnen: En av alla fjällstationer man kan ta sig till är stationen Saltoluokta i Lappland. Terrängen här rekommenderas just av STF (Svenska Turistföreningen) till barnfamiljer. Med nationalparken Stora Sjöfallet intill kan dagarna förvandlas till riktiga äventyr! En bädd går att boka från 275 kr/natt. Barn upp till 15 år bor gratis med en vuxen. 

Läs mer: Bilresor med barn 

Skoj på bilresan

Så förebygger man åksjuka

Tågresor med barn

Vad tyckte du om artikeln?  
Föregående artikelAtt berömma barn
Nästa artikelNär barnet ljuger
DELA