UncategorizedDebatt: Jämställdhetscoacher ska göra att föräldrar bemöts lika

Debatt: Jämställdhetscoacher ska göra att föräldrar bemöts lika

Av Angela M Jonsson, utvecklingssekreterare Jönköpings kommun 53 Uppdaterad 05.03.09
Pappor känner att de bemöts annorlunda än mammorna på förskolorna. Jönköpings kommun kommer nu utbilda speciella coacher för att bemötandet i skolan och barnomsorgen ska bli mera jämställd.
"Vi ska ta fram checklistor som alla inom förskolan ska följa", skriver kommunens utvecklingssekreterare Angela M Jonsson.
I december 2008 beviljades Jönköpings kommun 2,4 miljoner från Sveriges Kommuner och Landsting för satsningen ”Hållbar Jämställdhet”. Pengarna skall användas för att integrera jämställdhet i förvaltningarnas dagliga arbete genom verksamhetsutveckling under 2009 och 2010.
 
Inom skol- och barnomsorgsförvaltningen kommer aktiviteter att ta form under våren.  Slutmålet är vad vi kallar checklistor.
 
Hållbar jämställd förskola- och skola löper fram till juni 2010 och ska få ett bestående värde och finnas i det dagliga arbetet för alla skolformer – från förskola till gymnasium. Skolledare har ett särskilt ansvar för att skapa förutsättningar för att jämställdhet uppmärksammas och integreras i det dagliga arbetet.
 
Ett delmål i aktiviten är att identifiera och utbilda jämställdhetscoacher bland personalen och att utarbeta checklistor för verksamheterna. Elever från högstadiet och gymnasium är med i hela processen, från kunskapsinhämtning om jämställdhet till färdigställandet av checklistor.
 
Föräldrar skall också kunna vara delaktiga och få föra fram sina synpunkter. Bland annat kommer föräldraträffar med öppna föreläsningar på olika teman hållas, till exempel om pappgrupper eller vikten av närvarande delaktiga pappor. Ofta känner nog män att de glöms bort på mödra-, barnavårds- och  familjecentralerna där fokuset ligger på mamman.
Till en annan spännande föreläsning har vi bjudit in medieforskaren Anja Hirdman att tala om genus i media. Föreläsningarna är under skoltid riktade till elever och lärare men sedan har vi öppen föreläsning på kvällen för alla kommuninvånare som är intresserade av frågan.
 
Vad är en checklista? Jo, det är en relativt enkel kvalitets- och ledningssytem som skall borga för god kvalitet ur ett jämställdhetsperspektiv för kommunens kunder,  det vill säga elever och föräldrar. Kvalitet i betydelsen likabehandling. Skolenheterna måste uppfylla alla steg på checklistan för att så att säga bli jämställdhetsmärkta. Hur checklistan kommer att se ut vet vi inte idag men med hjälp av jämställdhetscoacher och elever  kommer innehållet att arbetas fram och sedan implementeras under 2010.
 
Detta tror vi är ett sätt , bland många, att förändra strukturen så att vi på sikt kan möjliggöra jämställdhetsintegrerade verksamheter i kommunen.
/Angela M Jonsson,
utvecklingssekreterare och jämställdhetshandläggare.
 
 
Blir du eller din partner olika bemötta inom förskolan på grund av kön? Behövs jämställdhetscoacher? Kommentera!

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...