Hemma hos Hagströms i Göteborg är Emma ensam med de två pojkarna (2 och 4 år) cirka tre dagar i veckan när hennes man sover borta på grund av jobb. Fungerande morgonrutiner handlar enligt Emma främst om att ha tid till godo. En förutsättning för det är att hon stiger upp tidigt för att hinna duscha och klä på sig innan det är barnens tur. Det är inte alltid hon hinner med sig själv fullt ut och då får det sista kanske göras i bilen.

Emma tycker att hennes mående och toleransnivå är avgörande för hur morgonen löper på. Med ett surt humör blir det extra jobbigt att ta hand om utspillda glas och sära på två små som hellre vill jaga varandra än att klä på sig ytterkläderna.

– Om det är en bra morgon har båda killarna gjort som jag säger. En mindre smidig morgon är det mycket bus och lekande. Då gäller det att jag själv har ork till att behålla mitt lugn.

På ett sätt kan Emma tycka att det är lättare de morgonar hon har barnen ensam, då behövs det inte tas hänsyn till två vuxnas viljor.

– Det blir lätt lite tjafs när både Marcus och jag är hemma. Vi skulle nog behöva snacka igenom mer hur vi borde göra, säger Emma eftertänksamt.

Emmas tips till en god morgon: Se till att gå upp i tid. Det är värt att dra tillbaka klockan en halvtimma!

I Västerhaninge utanför Stockholm bor Glenn och Elaine Viksten med sina tre barn (pojke 6 år och tvillingflickor 5 år). Här är det Elaine som går upp först och de dagar hon hinner ser hon själv till att vara i ordning innan allt drar igång.

Elaine beskriver hur svårt det blivit för henne att vakna om morgonen sedan hon blev mamma. Hon snoozar därför mer än gärna på väckarklockan. 
Efter sin egen påklädning ser hon till att duka fram frukosten. Sedan väcks resten av familjen.

– Vid riktigt lyxiga morgonar har jag ställt fram frukostsakerna redan kvällen innan. Jag laddar till och med kaffebryggaren. Det underlättar verkligen!

Vid klockan sju brukar alla sitta och äta, även de båda femåriga tvillingarna som serveras frukost på förskolan. För sällskapets skull. Efter måltiden fixar hon sitt hår och sen tar pappa Glenn barnen till skola och förskola som ligger 500 m från hemmet. Elaine är på sitt jobb runt niotiden.

När barnen började på förskola var det prioriterat att inte familjen skulle behöva stressa. Elaine ser tydligt ett samband med en stressig morgon och att det då blir svårare att lämna på förskolan. Om barnen istället fått ta morgonen i lugn takt, blir saker mycket lättare.
 
Elaines tips till en god morgon: Ställ fram frukostsaker kvällen innan – förbered så mycket det går!  Undvik stress!

 

Med tre barn i åldrarna 10 månader, 2 och 13 år, tycker Fredrik Johansson från Göteborg att morgonens fokus bör ligga på att vara närvarande som förälder. Därför ser Fredrik och hans fru till att vara klara innan barnen väcks. Han äter också gärna frukost innan barnen.

– Då kan jag sitta lugnt och läsa tidningen för mig själv. Sen när barnen gjorts i ordning äter de och då sitter jag med dem och dricker en kopp kaffe. Då är jag närvarande och ser till att tid finns till att prata. Att dela upp frukoststunderna är bra både för barnen och mig tror jag.

Fredrik tycker det är viktigt att ha gott om tid på morgonen.

Fredriks morgontips: Var närvarande och se till att få en stund för dig själv innan barnen får sin tid!

 

Läs mer: Att skapa egentid som förälder

Vad tyckte du om artikeln?