UncategorizedAtt läsa under särskilda omständigheter

Att läsa under särskilda omständigheter

Av Bebisvarlden 48 Uppdaterad 12.12.07
Läsning är en aktivitet som passar alla vuxna och barn, och kan anpassas till varje barns och vuxens situation. Här följer några tips om läsning under särskilda omständigheter.
FÖR FÖRÄLDRAR MED LÄS- OCH SKRIVSVÅRIGHETER
Om du själv har problem med att läsa, ska du veta en sak: du är inte ensam. Närmare 25 procent av befolkningen beräknas ha något slags lässvårigheter. Men låt inte det hindra dig från att läsa för ditt barn. Man behöver inte kunna läsa perfekt för att vara en bra historieberättare. Det handlar i stället mer om inställningen och önskan att ge barnet en spännande upplevelse än om orden som står på sidan. Tänk på att ju mer du läser, desto bättre kommer du att kunna läsa.
 
Kanske kan de här tipsen vara till hjälp?
• Lyssna på ljudböcker (kassett eller cd). Då får du veta den allmänna handlingen i berättelsen och samtidigt kan det ge inspiration till bästa sättet att läsa högt ur boken. Motstå frestelsen att bara spela upp kassetten/cd:n för barnet – samspelet mellan föräldrar och barn är det viktigaste när ni läser tillsammans.
• Öva på högläsningen. Välj ut ett par böcker och lär dig innehållet riktigt bra. Barnet vill säkert läsa samma berättelse flera gånger, och snart är du rena experten på just den berättelsen!
• Använd dina egna ord när du återger berättelsen. Se på bilderna och berätta historien så som du själv tycker passar bäst. Det är det bästa för riktigt små barn. Senare, när barnet börjar känna igen orden själv, är det viktigt att läsa texten så som barnet ser den.
• Gå med i en högläsningsgrupp. Både bibliotek och småbarnsgrupper brukar organisera berättarstunder dit du kan gå med barnet. Om du inte själv läser boken för barnet, bör du i stället prata om boken en liten stund efteråt.
TVILLINGAR/”FLERLINGAR”
Läsa? Antagligen är det något som du inte hinner tänka på förrän du har hunnit vänja dig vid livet med de nya barnen. Och vad gör du när du väl har tänkt tanken och inser att du inte har tillräckligt med armar för dina barn – och en bok dessutom?
 
När barnen är riktigt små kan det vara bra att sätta dem i varsin stol och hålla upp boken framför dem. När barnen blir äldre kan de turas om att sitta i knäet – var och en får en bok i taget. Det kan också vara bra att ha olika läsställningar för olika typer av böcker – en godnattbok kan ni läsa tillsammans när ni sitter uppkrupna i sängen, medan det kanske går lättare att läsa en stor och tung bok om du sitter vänd mot barnet och visar dem bilderna medan du läser.
 
Det kan vara en bra investering att köpa ett par riktigt stora böcker så att alla får en chans att se eller en riktigt stor, bekväm fåtölj med breda armstöd som barnen kan sitta på medan du håller boken i knäet.
Det kan vara ganska svårt att läsa med två barn, för det slutar ofta med att de börjar bråka om vem som ska sitta var och då händer det ibland att någon av dem blir sur och går därifrån. Men ge inte upp – det blir faktiskt lättare efterhand. Även om de går därifrån verkar det ändå som om de lyssnar och följer med i berättelsen.
Stora böcker är bra eftersom de ger alla en chans att se – både tvillingar och andra syskon.
 
TVÅSPRÅKIGA BARN
Det finns forskning som visar att barn från tvåspråkiga hem kan vara lite sena med att prata (men de tar igen det väldigt fort). Du kan läsa böcker på båda språken redan från början. Om båda föräldrarna konsekvent använder sitt eget modersmål när de pratar med barnet, bör de också läsa böcker på sitt modersmål. Den förälder som alltid pratar svenska bör se till att läsa på svenska också, och samma sak gäller för andraspråket. Försök låta bli att översätta medan du läser, särskilt om barnet börjar lära sig att känna igen ord, eftersom det kan orsaka förvirring (t.ex. om du säger ”hund” medan du läser ”dog”).
 
SÄRSKILDA BEHOV
Kategorin ”särskilda behov”, t.ex. Downs syndrom, cerebral pares, autism, ADHD etc., är alldeles för omfattande för att vi ska kunna ta upp det i den här boken. Vi rekommenderar därför att du tar hjälp av särskilda böcker eller webbplatser som behandlar just dina barns behov.
 
 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...