Mina nyårslöften till min dotter som i maj promenerar in i sitt andra levnadsår består av följande, dikterat av henne och skrivet av mig under hennes hot:
Jag lovar att jag inte ska gnälla över att du varenda natt, strax efter tolvslaget, vill komma och kura in dig mellan mamma och pappa och sparkas och skallas där du ligger med din perfekta kropp. Inte heller tänker jag sucka högt när du drar av oss täcket eller när du mitt i en dröm river mig i ansiktet med dina fina, spröda naglar.
 
Jag lovar att inte klaga när du vägrar äta upp den mat jag så omsorgsfullt tillagat i timmar och den slutligen hamnar på golvet.
 
Jag lovar att du ska få rota i mina lådor, dra fram och rulla ut aluminiumfoliet som du älskar, sprida toapappret över hela vardagsrumsgolvet och sprida dina leksaker över hela lägenheten.
 
Jag lovar att du ska få bada hur länge du vill utan att jag lyfter ut dig efter en halvtimme när du skrumpnat ihop. Du ska få ligga i bubbelbadet i oändliga timmar tills du tröttnar.
 
Jag lovar att du ska få dricka upp badvattnet och äta alla dammtussar som du systematiskt söker upp under soffor och i gömda skrymslen och vrår dit dammsugaren inte når.
 
Jag lovar att du inte ska behöva sova varje kväll prick åtta utan att jag ska lita på din egen förmåga att avgöra när det är dags för nattning.
 
Jag lovar att du ska få titta på Dora DVDn precis när du begär det trots att jag emellanåt misstycker och oroas över ditt TV-tittande.
 
Jag lovar att vi ständigt ska läsa samma bok, om och om igen, utan att försöka föreslå nya alternativ som kan vidga din värld. Vi håller oss till Undervattenvänner så länge du vill…
Vad tyckte du om artikeln?