15-timmarsreglen om syskon på dagis väcker diskussion. För vem är det egentligen bra att en två-, tre- eller fyraåring går ner i tid på dagis när hon eller han får ett syskon? Är det rent generellt bättre att vara hemma än på dagis för ett barn som är van vid aktiviteter och kompisar där? Babyvärldens barnpsykolog Eva, som nu är tillbaka från semester, svarar bland annat på en fråga om detta:
 
 
 
Fråga:
Vi har en son på 10 månader som vi beräknar att vara hemma med i två år. Jag har funderat mycket runtomkring dagis nu eftersom vi planerar att försöka få ett barn till snart. Det jag undrar är om det generellt sett är bäst för barnen att börja på dagis tidigt och gå några timmar om dagen för att leka med kompisar, eller om det bästa, om man själv orkar, är att barnet får vara hemma hela dagarna tillsammans med mamma och det yngre syskonet? Det har varit en del diskussioner i vår lokaltidning om detta med ”15 timmars barn” och jag har inte riktigt hittat min egen ståndpunkt ännu utan vill gärna fråga om råd. Bästa hälsningar Louise
 
Svar:
Hej Louise
Det är svårt att ge ett generellt svar på din fråga. Barn är så olika, likaså skiftar familjesituationen mycket. Ett litet barn har behov av en trygg förutsägbar miljö med vuxna som förstår och bekräftar dess signaler. Är detta möjligt att åstadkomma i hemmet är det fullt tillräckligt för det lilla barnet. Om familjesituationen emellertid blir pressad i och med det nya barnets ankomst kan barnomsorgen bli en angelägen avlastning. För ett blygt och känsligt barn är daghemsmiljön mer ansträngande och krävande än för ett socialt moget och stabilt barn. De allra flesta barn i 1-3 årsåldern får tillräcklig stimulans i hemmiljön och behöver inte av det skälet börja på dagis. För vissa barn är 15 timmar/vecka en bra mjukstart på att lära känna en miljö utanför det invanda hemmet.
 
Ha det så gott!!
Eva
 
Vad tyckte du om artikeln?