Från 7 veckor och 0 dagar till 7 veckor och 6 dagar av graviditeten.

Längd: 9-14 mm

Se hur vi räknar ut vikt, längd och ålder här.

 

OM BARNET:

I början av den här veckan är embryot fem veckor gammalt. Det är stort som en böna och har en öppning där munnen håller på att bildas och två minimala näsborrar. Huvudet och hjärtat är stora jämfört med resten av kroppen.

Hjärnan består av tunna cellager som täcker håligheten där hjärnan håller på att bildas. Denna kan ses som två stora svarta hål på ultraljudet. Vi skiljer mellan ändhjärnan (den egentliga storhjärnan), mellanhjärnan, mitthjärnan och den bakersta delen av hjärnan som bland annat ger upphov till lillhjärnan.

Hjärtat slår mellan 130 och 160 slag i minuten. Inuti hjärtat bildas nu de olika kamrarna. De blivande armarna och benen växer till något som ser ut som små paddlar. Embryot är nu inte platt längre. Det är inneslutet i fostersäcken och täckt med ett tunt lager hud.

Se barnet växa i magen här

TILL FÖRÄLDRARNA:

Det som påverkar mamman påverkar också barnet i magen. Se till att ge barnet de bästa förutsättningarna genom att leva sunt. Varierad kost, fysisk aktivitet och inga rusmedel är en bra utgångspunkt. Se också till att arbetet inte kan skada mamman eller barnet på något sätt.

Det lilla livet i magen är helt beroende av sin mamma. Både fysisk och psykisk stress kan påverka fostret och förutsättningarna för dess utveckling. Det blir viktigt att prioritera vad tid och krafter ska användas till, och att göra sig av med sådant som stjäl för mycket energi. Om det är något du vill förändra, så sök hjälp. Det kan till exempel vara bra att prata med en barnmorska, familjeläkare, psykolog och/eller företagshälsan.

Nu är tiden också inne att boka tid för din första graviditetskontroll. Det är bra om partnern också är med på den här kontrollen.

Har du äntligen landat lite i den nya rollen som gravid? Känns det lite mer verkligt? Eller känns det jättekonstigt att ni ska bli föräldrar? Båda delar är normalt. De flesta graviditetssymptom är obehagliga, men vissa blir glada för att brösten växer.

Vad tyckte du om artikeln?  
Föregående artikelVecka 9
Nästa artikelVecka 7
DELA