Från 4 veckor och 0 dagar till 4 veckor och 6 dagar av graviditeten.

Längd: 0,5-1 mm

Se hur vi räknar ut vikt, längd och ålder här.

OM BARNET

I början av denna vecka är embryot två veckor gammalt. En linje som så småningom ska bli axlar träder fram och formen på embryot blir mer avlång. Cellerna i den blivande ryggen blir allt mer specialiserade och närmar sig bildandet av de organ de ska bli. Till exempel formar nu celler från rygglagret ännu ett lager mellan de två redan existerande. Mot slutet av denna vecka har embryot därmed tre lager med olika uppgifter.

Ett lager kommer att bilda andningsorgan och matsmältningssystem. Det andra blir ben, muskler, vävnad, könsorgan, njurar och blodomlopp. Det tredje lagret blir hår, hud, hjärna och ryggrad. Den här veckan kopplas embryot till moderkakan med en liten stjälk. Den här stjälken utvecklas senare till navelsträngen, och om några veckor kan näringsämnen från ditt blodomlopp överföras till barnet genom den.

Se barnet växa i magen här

TILL FÖRÄLDRARNA:

Menstruationen kom inte! Medan vissa sitter redo med graviditetstestet i hand tar det lite längre tid för andra innan de anar något. Nu är det så mycket hCG i mammans kropp att det sannolikt kommer att ge ett positivt svar på graviditetstestet.

Att få reda på att man är gravid är en milstolpe – för båda två som ska bli föräldrar. Det kan utlösa starka känslor, vissa skulle beskriva det som emotionellt kaos. Glädje och nervositet går hand i hand, och humöret pendlar från ena stunden till den andra – inte bara hos den gravida. Det är väldigt viktigt att visa acceptans för detta och ta hand om varandra.

Det är mycket hormoner i omlopp i mammans kropp nu, och graviditetssymptomen brukar märkas i ökande grad.

Just nu är livmodern stor som ett litet päron. Den väger cirka 70 gram (lite mer om du har varit gravid tidigare), och rymmer upp till 10 ml. Livmodern är en muskel som växer något enormt under graviditetens lopp, och fram emot beräknat förlossningsdatum väger den ett kilo och rymmer 5 till 10 liter!

Vad tyckte du om artikeln?  
Föregående artikelVecka 6
Nästa artikelVecka 4
DELA