Från 41 veckor och 0 dagar till 41 veckor och 6 dagar av graviditeten.

Se hur vi räknar ut vikt, längd och ålder här.

 

OM BARNET:

I början av den här veckan är fostret 39 veckor gammalt.

Barn som föds efter beräknat förlossningsdatum tar i regel ingen skada av det. De kan däremot väga lite mer och vara lite mer alerta som nyfödda än barn som föds tidigare.

De flesta barn föds när de själva är redo för det.

En nyfödd brukar vara vaken mycket den första tiden efter förlossningen. Använd tiden väl, och lägg undan alla störande element. Nu ska ni och barnet lära känna varandra. Njut av den första tiden som familj!

Se barnet vaxa i magen här

 

 

TILL FÖRÄLDRARNA:

Det är svårt att inte vara otålig nu. Alla runt omkring undrar: ”Händer det något?” Naturligtvis händer det något. Både din kropp och barnet förbereder sig inför födseln. Man vet faktiskt inte riktigt vad som sätter i gång förlossningen, men man tror att det är ett komplext samspel mellan din kropp och barnet.

Det finns många myter och kärringråd om hur förlossningen kan påskyndas, men det bästa är att överlåta det till naturen och till yrkeskunnig personal om det blir aktuellt.

När du har varit gravid i mer än 42 veckor, kallas graviditeten för överburen. Då får du gå på regelbundna kontroller på förlossningen. Ibland måste förlossningen sätts igång. Varför en del graviditeter blir överburna, är det ingen som vet.

Försök att inte bara sitta inne och vänta. Varför inte gå en lugn promenad bara ni två – hand i hand? Nästa gång ni går på promenad är det förmodligen med barnvagn! Känns det lite konstigt att tänka på, eller känns det bara bra? Man kan alltid provköra vagnen lite där hemma!

Vad tyckte du om artikeln?  
Föregående artikelVecka 43
Nästa artikelVecka 41
DELA