Från 35 veckor och 0 dagar till 35 veckor och 6 dagar av graviditeten.
Vikt: 2500 g
CRL: 31 cm
Full längd: 42,5 cm

Se hur vi räknar ut vikt, längd och ålder här.

OM BARNET:

I början av den här veckan är fostret 33 veckor gammalt. Tånaglarna når ut till tåspetsarna.

Om du kunde lägga ditt finger i barnets hand nu så skulle det gripa om det. Det är gripreflexen hos barnet som är färdigutvecklad.

Navelsträngen är ungefär 0,5 meter lång och 1 till 2 centimeter tjock. Det inre trycket i navelsträngen hindrar den från att slå knut på sig själv, och även om den skulle göra det så skulle den snabbt räta ut sig själv. Barnet använder navelsträngen som leksak och klämmer på den. Lyckligtvis är barnet inte tillräckligt starkt för att skada navelsträngen.

Det är nu i sluttampen av graviditeten som fostret lägger på sig mest, ofta över 200 gram i veckan!

Se barnet växa i magen här

TILL FÖRÄLDRARNA:

Märker ni att bebisen har börjat ta mer plats? Både rent fysiskt hemma hos er, med vagn, säng och skötbord, och i era tankar och planer. Nu är det inte långt kvar tills ni får träffa barnet ansikte mot ansikte och bekanta er närmare med varandra.

Kom ihåg att det är du som känner ditt barn och din kropp bäst, så om du märker av något som är annorlunda – till exempel mindre sparkar, eller att du känner dig sjuk, så ska barnmorskan/läkaren/förlossningskliniken ta din oro på allvar. Tveka inte att ta kontakt.

Den sista tiden på jobbet bör handla om att sakta ner och lämna ifrån dig arbetsuppgifter, inte stressa för att hinna med allt. Du bör ta många vilopauser, och andra bör passa upp dig som en prinsessa!

Berätta också för din partner att allt han skämmer bort dig med även kommer barnet tillgodo! Du behöver ladda batterierna och spara dina krafter till den stora ansträngning du har framför dig.

Har du mobilen med dig överallt? Kanske kan du använda de här sista veckorna till att vänja dig av med mobilanvändningen lite? För när barnet kommer behöver det väldigt mycket av din uppmärksamhet. Påminn din partner om att göra detsamma.

Vad tyckte du om artikeln?  
Föregående artikelVecka 37
Nästa artikelVecka 35
DELA