Från 32 veckor och 0 dagar till 32 veckor och 6 dagar av graviditeten.
Vikt: 1800 g
CRL: 28 cm
Full längd: 38 cm

Se hur vi räknar ut vikt, längd och ålder här.

OM BARNET:

I början av den här veckan är fostret 30 veckor gammalt. Kroppen växer inte lika fort längre, men hjärnans tillväxt fortsätter i samma tempo. När nya hjärnvindlingar bildas trycks skallen utåt så att huvudet blir större. Antalet synapser i hjärnan ökar enormt!

Håret på huvudet blir tjockare, och nu är både tå- och fingernaglar färdigbildade. Lanugohåret försvinner mer och mer, och ögonbryn och ögonfransar blir allt längre.

Nu har fostret så ont om plats i livmodern att det måste dra upp fötterna och inta det vi kallar fosterställning.

Kroppsfettet under huden ökar och fostret börjar nu anta det nyfödda barnets runda former.

Se barnet växa i magen här

TILL FÖRÄLDRARNA:

Vem är bebisen i magen? En blivande statsminister eller astronaut, eller ska han/hon gå i mammas eller pappas fotspår när det gäller yrkesval? Det är både roligt och lite nervöst att tänka på vad framtiden kan bära med sig. Era liv kommer att bli helt annorlunda när den nya lilla familjemedlemmen kommer till världen – hur tror du att det blir? Prata med varandra om tankar och förväntningar. Hur tror du att din partner blir som pappa? Hur föreställer han sig dig som mamma?

Föda. Är det fortfarande ett stort och konstigt ord, eller har ni vant er vid tanken? Kunskap är ofta en bra källa till ett mer avspänt förhållande till något okänt. Läs in er på ämnet. Var och hur ska barnet födas? Vem ska vara med vid förlossningen? Vad har ni för tankar om smärtlindring? Förlossningsställningar? Om du/ni har några särskilda önskemål inför förlossningen eller sjukhusvistelsen kan det vara bra att ta upp det med förlossningskliniken i förväg. En del skriver också ett önskebrev eller en förlossningsplan som de lämnar till barnmorskan.

Delta gärna i en graviditetskurs. Det finns många olika kurser, så välj det ni tror passar er bäst. Det rekommenderas att partnern är med också.

Vad tyckte du om artikeln?  
Föregående artikelVecka 34
Nästa artikelVecka 32
DELA