Från 31 veckor och 0 dagar till 31 veckor och 6 dagar av graviditeten.
Vikt: 1750 g
CRL: 27,5 cm
Full längd: 37 cm

Se hur vi räknar ut vikt, längd och ålder här.

OM BARNET:

I början av den här veckan är fostret 29 veckor gammalt. Det övar sig aktivt på att svälja och kissar en halv liter varje dag. Det låter oaptitligt, men fostervattnet förnyas var tredje timme. Allt eftersom fostret sväljer fylls också tarmen upp med barnets första avföring, mekonium, också kallat barnbeck. Hos de flesta kommer den första avföringen några timmar efter födseln.

Fostret reagerar på ljuset som kommer igenom livmoderväggen. Ibland sträcker det sig efter ljuset eller följer det med ögonen.

Ibland kan fostret hicka nu. Du kan känna det som små rytmiska rörelser. Hicka är inte farligt för fostret. Faktum är att det bidrar till att rensa ur lungorna och förbereda dem på andning. När fostret hickar pressas diafragman samman och lungvolymen ökar. Efter en stunds hicka följer ofta andningsövningar.

Se barnet växa i magen här

TILL FÖRÄLDRARNA:

När kände jag en spark senast? I en hektisk vardag kan oron plötsligt infinna sig. Lägg dig ner, blunda och känn efter ordentligt. Tryck försiktigt på magen och vänta på svar. Att äta eller dricka något sött kan också få fart på barnet. Är du bekymrad för att det är mindre liv och rörelse i magen ska du kontakta barnmorska, läkare eller förlossningsklinik. Det brukar inte vara några problem att få komma in och kolla så att allting är som det ska.

Om du lider av åderbråck bör du inte stå särskilt länge åt gången, och helst sitta med benen högre än magen så ofta som möjligt.

Din partner är ingen tankeläsare. Berätta vad du behöver. Det kan vara lättare sagt än gjort – för det växlar så fort och kan vara förvirrande för er båda. Hur som helst är det lättare om du säger vad du känner och vad du behöver, de du har omkring dig vill bara ditt bästa.

Ni kommer väl ihåg att ta bilder av magen? Sådana bilder av den växande babymagen kan vara fina att ha i barnets fotoalbum. Ta gärna magbilder med jämna mellanrum, så kan du också följa hur magen ändrar form och storlek.

 

Vad tyckte du om artikeln?  
Föregående artikelVecka 33
Nästa artikelVecka 31
DELA