Från 29 veckor och 0 dagar till 29 veckor och 6 dagar av graviditeten.
Vikt: 1350 g
CRL: 25,5 cm
Full längd: 35 cm

Se hur vi räknar ut vikt, längd och ålder här.

 

OM BARNET:

I början av den här veckan är fostret 27 veckor gammalt. Barnets huvud har nu i princip rätt storlek i förhållande till kroppen.

Studier har visat att när mamman kopplar av genom att lyssna på lugn musik blir också barnets rörelser och hjärtrytm lugnare. Allt eftersom barnet vänjer sig vid den här musiken kommer rörelser och hjärtrytm till ro snabbare. Det här är en indikation på att barnet har utvecklat minne och kan känna igen musiken.

Se barnet växa i magen här

TILL FÖRÄLDRARNA:

Full av energi och livsgnista – eller motsatsen? Lyssna på kroppen! Har ni lagt märke till att det är full fart på barnet i magen när du lägger dig för att sova på kvällen? Eller att det väcker dig flera gånger på natten? Försök vara glad för möjligheten att kommunicera med barnet, och ta en tupplur eller två under dagen så att du får den sömn du behöver. Det är kanske en klen tröst, men det är egentligen bra träning inför livet när barnet har fötts.

Du har säkert hört talas om att man kan bli lite förvirrad och glömsk efter förlossningen. På engelska pratar man också om ”pregnancy brain”. För många börjar nämligen glömskheten redan under graviditeten. Det kan ge en del märkliga resultat (plånboken i kylskåpet) och skapa frustration när du glömmer viktiga saker, men det är egentligen inte så konstigt. Mycket av din tankeverksamhet kretsar kring barnet nu, och då får andra saker mindre fokus. Kanske hjälper det att skriva ner viktiga saker så att du inte glömmer dem?

Moderkakan väger runt 430 gram. Livmodern når omkring 10 cm över navlen.

Vad tyckte du om artikeln?  
Föregående artikelVecka 31
Nästa artikelVecka 29
DELA