Från 28 veckor och 0 dagar till 28 veckor och 6 dagar av graviditeten.
Vikt: 1100 g
CRL: 24,5 cm
Full längd: 33,5 cm

Se hur vi räknar ut vikt, längd och ålder här.

 

OM BARNET:

I början av den här veckan är fostret 26 veckor gammalt, och hjärnvågorna är nästan som hos en nyfödd bebis. Fostret blir allt bättre på att öppna och stänga sina ögon, suga och svälja.

Lungorna förbereder sig för att andas luft genom regelbundna andningsövningar. De är nu lite bättre rustade för ett liv utanför livmodern om barnet skulle födas för tidigt. Det centrala nervsystemet börjar bli tillräckligt utvecklat för att fostret ska kunna reglera sin egen kroppstemperatur. Barnets kroppsvikt består av mellan två och tre procent fett.

För varje dag som går förbättras prognoserna för att få ett starkt och friskt barn om det föds för tidigt. Men det är fortfarande bäst för fostret att stanna kvar i livmodern och växa sig större.

Se barnet växa i magen här

TILL FÖRÄLDRARNA:

Märker du att dina bröst förbereder sig för amning? För de flesta kommer mjölkproduktionen i gång ordentligt först efter förlossningen, men vissa upplever att det läcker råmjölk under veckorna eller månaderna före förlossningen. Råmjölken, som kallas kolostrum, kan vara lite gulaktig i färgen. Det kan vara besvärligt att läcka, men försök tänka på det positiva med det – din kropp visar att den är redo att förse barnet med viktig näring! Använd amningsinlägg om det behövs, eller sov på en handduk. Du bör inte sova med behå på.

Det är över 90 procents chans för barnet att överleva om det skulle födas nu. Låt det fylla er med en härlig och trygg känsla. Men var ändå observant på möjliga tecken på prematur födsel – det bästa är fortfarande att barnet blir kvar i magen till närmare beräknat förlossningsdatum.

Halsbränna och sura uppstötningar är vanliga besvär under graviditeten. Eftersom magmunnen försvagas under graviditeten kan magsyra läka upp i matstrupen. Goda råd är att äta långsamt och tugga maten ordentligt. Ät små portioner åt gången, och undvik att ligga platt eller böja dig framåt precis efter en måltid. Ät inte för nära läggdags, och undvik mat och dryck som är starkt kryddad, fet eller för varm. Kaffe och te kan också irritera. En tjock kudde eller flera tunnare kan hjälpa nattetid. Mjölk, yoghurt, vatten och torra skorpor kan neutralisera syran.

Vad tyckte du om artikeln?  
Föregående artikelVecka 30
Nästa artikelVecka 28
DELA